August 26, 2010

nyaris dilanggar??


mlm td masa nk lintas jalan aku hampir2 dilanggar sebuah kete..hoho rs mcm terkejut gak sbnarnya..ntah apa yg aku tgh fikirkan ms tu..sebenarnya aku ni mmg tersangat la takut nak lintas jln..kalo nak lintas pun mesti aku pegang kwn sebelah..kalo sorang2 lak aku akn pastikan btol2 xde kenderaan dulu baru aku lintas..[penakutnya aku kan?? hoho] sian kete tu trpaksa brek mengejut..aku pun x pasti die trkejut tgk tetibe ada org melintas atau die trkejut tetibe ada objek putih lintas dpn die..masa tu aku pakai telekung sbb nk g terawih..hehe

byk btol perkara yg bersarang kt kepala skrg..mmg tersangat la menyerabutkan..dan mlm td aku mimpi tetibe rambut xde sblh..hoho tersangat la menggerunkan..teruk sgt ke keadaan yg aku alami skrg??? berat je rasa kepala ni..org ckp kalo byk sgt berfikir nanti rambut makin kurang..emm kena ubah persepsi ni..sabar sabar dan teruskan bersabar..sesudah kesulitan pasti ada kemudahan..yakin dan percayalah duhai insan~~

oo lupa nk cerita..ari sabtu lps sblm masuk bulan ramadan aku naik moto g pasar malam..masa tu hujan tapi aku n dayah nk jugak pergi pasar malam tu..masa pergi ok je lagi sbb br stat hujan..tp ms nak balik punyalah kuat angin..mmg rasa terhuyung-hayang je motor..dan tetibe aku terasa mcm nak terjatuh kebelakang sbb helmet berat sgt..jadi kepala aku nak terkebelakang..nasib baik aku sempat pegang dayah..kalo x..nauzubillah..

angin..lembut menyapa dan mendamaikan kita..namun terkadang angin jua mampu memusnahkan harta benda..tanda kekuasaan dan kebesaran Allah~~

August 25, 2010

alhamdulillah ari ni dah 15hari umat islam berpuasa..dengan cuaca yg agak tidak menentu terkadang boleh menggugat iman sesiapa sahaja utk tidak berpuasa..namun kita tahu..kita berpuasa kerana Allah dan Dia tahu dan tidak pernah alpa dgn apa yg kita lakukan..aku yg duk terperap kat dlm umah ni pun terasa bahang panasnya sang mentari..inikan pula si pekerja buruh binaan dan org2 yg bekerja di bwh teriknya matahari..hanya Allah sahaja yg tahu hati dan perasan mereka..namun aku harap mereka tabah menghadapinya kerana ganjaran Allah tidak terhitung banyaknya..

yang telah berlalu biarkan ia berlalu..jadikan pengajaran utk menempuhi hari seterusnya..dan hari muka usah terlampau difikirkan..kelak hari yg sedang dilalui kini kan banyak lompangnya..namun lumrah aku sebagai manusia sering terfikir akan masa depan..warna apakah masa depanku nanti..bagaimanakah coraknya..

masa depan boleh difikirkan..tapi usah khuatir..kerana kita ada Allah yg menentukan warna dan coraknya..yg perlu kita buat adalah berusaha dan berdoa..

fikir tapi jgn khuatir~~

p/s: jumlah entri blog berkadar langsung dgn mood aku..kalo mood ok banyakla entri kan menyusul..tp kini mood x berapa ok disbbkan beberapa prkara..hohoho..T_T

August 23, 2010

sabtu lepas aku meronggeng ke putrajaya..rs mcm dh lama je x keluar dari "penjara" TM ni..hehe..kali ni pun keluar sbb teman ira shopping brg2 kahwin..lg sorang kwn aku nk kahwin ni..hoho..2 thn lps aku pnh gak tmn kwn shopping brg2 kahwin..shopping brg2 sndiri bila la agak2nya ye..^_^

aku naik komuter smp bangi je sbb apir n ira dtg amek naik kete baru apir..then kitorang g jalan2 kat nilai..sbb byk barang nak dibeli jadi kami stay smp mlm..buke pose kat restoren nusasa..pastu g tumpang solat kat umah k.chik n melencong ke umah syamsul..sory ye kwn2 kat nilai..x sempat nak jumpa korang sume..hehe..

esoknya kami ke serdang (poh kong kat jusco) utk beli gelang perkahwinan..aku rasa mcm aku je yg nk kahwin ni..haha..pastu g survey kat bangi plak..tp sbb ira x berkenan yg kat bangi kena la patah balik ke jusco..nasib baik la apir tu baik..ditambah plak bulan pose ni..demi bakal isteri tercinta ikutkan jela..aku xdela ikut diorg masuk poh kong tp g tgk2 sandal n handbag utk raya..tp x jd beli pun..tgk je..pastu g bangi blk sbb apir nk blnje bukak pose di restoren kat bangi..

ari isnin ira ponteng keje..tetibe je die EL sbb aku x nak blk TM lg..hehe..disebabkan apir bg tunang die guna kete maka aku n ira pun decide la jln2 ke puchong (tmpat apir keje)..pastu g klinik utk buat ujian HIV..mulanya aku ingt nak buat gak..tp rupanya hanya bole buat 6 bln sblm kahwin je..aku nak kahwin bila pun xtau lagi..hehe

ms bangun sahur pagi selase tetibe aku decide nak blk trg..xnak blk TM..memang aku suke buat keputusan mengejut ni..haha..semalam baru aku smp ke TM ni..puas hati dpt balik pose n terawih kat umah..kpd mzke..jgn jeles ok..^_*

p/s: thn lepas elly n chooi kahwin..thn ni fida n ira..thn dpn mungkinkah cik gha n cik b??
tulang rusuk siapa...

x kira siapa pun kita..walau berbeza warna kulit..berbeza taraf hidup..berbeza pemikiran..namun warna kuku kita ttp sama..hawa dijadikan dari tulang rusuk adam..kita semua adalah sama kerana kita keturunan Nabi Adam a.s..~~

August 11, 2010

Ramadhan~~

alhamdulillah hari ni permulaan ramadhan 1431H.. selamat menyambut ramadhan buat semua.. semoga ramadhan kali ni lebih baik utk kita..

buat diri ini..smoga kisah 4ramadhan dan 8ramadhan lepas tidak lagi berulang..berharap ramadhan kali ni kan membawa sinar yang gemilang..insyaAllah..

berusahalah melakukan ibadat selagi terdaya dan berharap segalanya diterima olehNya..berdoalah agar segala dosa diampunkan oleh Allah dan kita melangkah keluar dari ramadhan dgn diri dan hati yang bersih sesuci embun pagi..


p/s: rindunya nak balik pose kat umah..huhu

August 8, 2010

kalian temanku~~

Entah kenapa entri “Hidup kita” semacam mengguris hati insan-insan yang kusayangi..tiada niat di hati untuk melukakan..hanya sekadar berkongsi kisah seseorang dan membangkitkan kembali kegilaan lama yang hampir berkubur..

Rumah baru..tiada apa yang dapat dilakukan..tiada hiburan..tiada keseronokan..jauh dari teman-teman..yang ada hanyalah sebuah radio pengubat sunyi..dan aku sendiri terkadang sudah jelak mendengar radio..ada ketika kokokan ayam , salakan anjing jiran dan kicauan burung seusai sore jauh lebih membahagiakan..dan sememangnya hanya itu yang menjadi halwa telingaku saban waktu..

Pabila sunyi jemari bergerak mengalunkan suara hati..kala diri letih mengadap kerja..ditambah pula bebanan yang melanda..pelbagai rasa bergelojak di jiwa..ku hanya meminjam idea untuk melakar secebis rasa..dan tanpa sedar hampir membawa malapetaka..seharusnya kalian tahu.. kasihku tak seperti embun dihujung rumput..sayangku tak seperti pelangi sesudah hujan..


Kalian,
Hadir tika ku memerlukan
Mengerti apa yang terbuku di hati
Fahami apa yang tersirat di jiwa
Sedari apa yang bersarang di dada
Mana mungkin kalian kuhindari

Kalian,
Temanku yang teristimewa
Kita memuji dan mengeji
Kita ketawa untuk benda yang tak pasti
Kita berkongsi rahsia hati
Mana mungkin kalian kulupai

Kalian,
Temanku yang disayangi
Segala kepayahan sama diharungi
Segala kegelisahan sama dirasai
Segala kegembiraan sama dikecapi
Mana mungkin kalian kulukai

Kalian,
Maafkan diriku
Andai lumpuh perilaku ku
Andai terbit rasa hempedu
Kerana kalian telah ku panggil temanku….

August 4, 2010

Hidup kita~~


Kita ,

Bertemu tanpa dipinta

Berkenalan tanpa disangka

Berkawan tanpa dipaksa

Berhubung tanpa bersua


Telah kita,

Cuba sedaya upaya

Untuk tidak melanggar batas

Dan syariat yang digariskan

Agar hubungan yang bakal dibina

Sentiasa di atas landasan

Yang diredhai Ilahi


Kita tahu,

Jodoh pertemuan

Bukan kita yang tentukan

Dalam doa kita berharap

Semoga hubungan ini

Mendapat rahmat

Dan semoga sentiasa utuh

Tautan hati antara kita


Biarkan mereka,

Terus pertikai hubungan kita

Berkata apa yang dirasa

Ini bukan kehendakku

Dan bukan jua keinginanmu

Tapi siapa kita

Untuk melawan takdir


Hidup kita,

Bukan aturan kita

Bukan jua aturan mereka

Tapi aturan Yang Maha Kuasa

Pencipta kita dan mereka


Walau kita,

Terus diluka

Doa itu pengubat segala

Jika diizinkanNya

Saat itu pasti kan tiba

Untuk kita berdua menuju bahagia...

August 1, 2010


cerita 1: kisah ni berlaku beberapa ari lepas sewaktu bersarapan pagi di sebuah restoren mamak dgn seorang kwn berbangsa cina


mamak: mau minum apa?
wong : teh tarik campur ais
aku : dlm hati aku ckp (wah mcm best je dgr air teh tarik campur ais ni) sy pun sama la.. nak teh tarik campur ais
mamak tu senyum semacam je kat aku..walau aku dh rasa mcm pelik tp aku buat-buat biasa je..then kami order makanan..

lps beberapa ketika datang la air teh tarik campur ais tu..trkejut aku bila yg datang tu rupa2nya hanyalah teh ais..huhu rasa nak nangis pun ada..malu btol..patutla mamak td senyum semacam je..mesti die ckp aku ni main hentam je..pastu aku explain la kat kwn aku tu bahawasanya yg die order tu adalah teh ais..die ckp kenapa sama je warna dgn teh tarik..sbb tu dia ckp teh tarik campur ais..hoho..akukah yg bersalah???


cerita 2: kisah ni berlaku semalam di pasar malam tanjung malim..aku pergi dgn gha, yus dan ct..kami berpecah sbb trlalu ramai org..aku dan gha, yus dan ct..masa dah nk blik tu aku terperasan ct mcm mencari-cari sesuatu..

aku: cari apa ct?
ct : cari dadih..
aku: oo dadih ada jual kat depan sana..

kami pun pergi la gerai yg aku maksudkan tu..tp ct mcm msih tercari-cari juga 'dadih' yg dia nak tu padahal dadih tu mmg ada dpn mata kami..

aku: ct ni la dadih
ct : bukan yang ni..dadih yg campur soya tu..
aku: la..tu bukan dadih..taufufa la..

aku nak tergelak pun ada..kesian pun ada..nak patah balik pun dh ramai sgt org..lagipun dh dkt pukul 7..lagi la ramai org..sesape yg pernah dtg cni mesti tau betapa sesaknya pasar malam kat cni..nak jalan pun ssh..konklusinya kami x jadi la beli 'dadih' yg ct nak tu..


kisah ini kisah biasa..tiada yg luar biasa..lumrah manusia..terkadang sukar menafsir apa yg dirasa..jika tidak kena pada tempatnya huru-hara la jadinya..tanpa gambaran sukar menjelaskan apa yg diinginkan..kita punya rasa yg berbeza..itulah uniknya manusia..

 

blogger templates | Make Money Online