December 28, 2009

suka duka 2009

sejak2 kat umah sewa dah xde internet ni aku jarang menambah entri kat blog ni..kalo dulu ada idea je trus aku post..tp skrg ada idea je xleh nak post..pastu bila dah online trus idea nak msukkan entri baru terbantut..

jadi di kesempatan sisa-sisa 2009 yg ada ni ingin ku imbas kembali memori2 sepjg thn ni..rsnya 2009 ni begitu byk dugaan yg ku alami..namun itulah rencah kehidupan..tak lari dek angin taufan..

tahun 2009 byk kuhabiskan di UPSI ni..byk perkara baru dipelajari..rakan2 baru dikenali..sumenya menambah perisa ke dlm diari hidupku..tahun ni juga keluargaku bertambah lagi..abgku yg sulung dpt baby girl bln april hari tu..dan peristiwa sedih jua ku kecapi bila adikku mengalami kemalangan jln raya..namun alhamduillah skrg die dh ok slps jalani pembedahan..

tidak byk cerita yg dpt ku imbas sepjg thn ni..apa yg ada hanyalah keperitan dan kepayahanku mengejar segenggam harapan..namun perjuangan perlu diteruskan..itulah rentetan sepanjang 2009 yg dpt ku ukirkan..ku harap 2010 membawa sinar berpanjangan ke dlm hidupku..

mohon maaf pada semua jika ada kesilapan..
jumpa lagi di tahun hadapan..insyaAllah

December 22, 2009

suratan..

semalam aku hadiri kolokium @ conference kat upsi..jd ajk bawahan jer..hampir semua universiti kat malaysia ni turut serta dlm kolokium ni..ada yg bentang poster dan ada juga yg bentang kertas kerja..kebetulan aku incharge bahagian biologi dan kimia..masa peserta membentangkan kertas kerja tetibe aku teringat zaman belajar kat usim dulu..

dulu aku selalu duk lab masa siapkan final year project..kdg2 hujung mggu sabtu n ahad pun g lab..member2 satu lab gha, apir n paat..trmasukla pmbantu makmal yg sporting en lan n en fredy..kajian yg ktorg buat mlibatkan mikrob..mikrob dlm makanan..mmg best la time tu walaupun jenuh juga nk siapkan kajian ktorg tu..hbs blaja aku jd pembantu penyelidik kat usim..tp sekejap jela..mcm bese duk dlm lab dr pg smp ptg..kdg2 terlajak smp ke malam..

bila smp upsi sumenya berubah..xde lagi aktiviti dlm lab..semuanya melibatkan pelajar dan sekolah..fikiran fokus pada proses pembelajaran dan pengajaran..bkn lg pada bhn2 yg perlu di ujikaji..skrg bhn yg perlu diujikaji mlibatkan manusia..em jenuh juga kalo mlibatkan manusia ni sbb manusia mempunyai hati dan perasaan yg berbeza...

semalam bila tgk peserta membentangkan kertas kerja teringat kmbali momen kat usim..namun aku tau itu sume hanyalah kenangan yg x luput di ingatan..walaupun sdh..kenangan itu tetap kenangan..hidupku perlu diteruskan walau apa jua pilihan di tangan...


December 10, 2009

assalamualaikum sume..lmnya tggl blog ni sjak2 bercuti semester bebaru ni..dh bersawang dh sket..xde org pn nk tlg bersihkan..hehe..

alhamdulillah skrg dh menuju ke semester terakhir..insyaAllah..smoga berjaya ke garisan penamat..berkobar-kobar smangat nk hbskan semester terakhir ni..harap2 kajian yg dijalankan nanti sumenya berjalan lancar..amin..

'mendidik anak sedari kecil umpama mengukir di atas batu..mendidik anak ketika dewasa umpama mengukir di atas air'

ank2 ni mmg sng sgt nk dibentuk sdari kcil..sume apa yg kita ckp die ikut je..terutama apa yg ibubapa die ckp..jd kpd sume ibubapa atau bakal ibubapa..marilah sm2 kita berusaha utk mndidik dan mnjadi contoh teladan yg trbaik..utk generasi islam yg mendatang..insyaAllah..

-bakal pendidik..insyaAllah..=)

November 8, 2009

teman,
dari sinar matamu
kutahu ada pilu dihatimu
harapanku moga dirimu tabah selalu
menghadapi segala yang berlaku

telah kita harungi suka dan duka
gelak tawa dan gurau bersama
tika aku bersedih
kau datang membalut luka
dengan bisikanmu
terbang segala gundahku

kini,
dirimu diulit pilu
namun harus kau tahu
walau kita jauh
diri ini sentiasa mendoakanmu
kan ku layarkan bisikan buatmu
agar pergi segala sendu dihatimu

tiada yang perlu di sangsi
kerana dikau adalah temanku
moga persahabatan kita
kekal selamanya
bersama redha Allah...

November 6, 2009

arini hari jadi Abg Li..abg ku yg ke dua..skrg die keje kat KL..smoga Allah panjangkan usianya, murahkan rezekinya, berinya kejayaan hidup di dunia dan akhirat..aku tau tinggi cita-cita dan harapannya..moga segala impiannya dimakbulkan..amin..

arini juga aku telah selesaikan segala yg sepatutnya diselesaikan sepjg sem 2 ni..alhamdulillah berjaya jua ku siapkan segalanya setelah pelbagai rintangan melanda..jihad itu susah..x sunnah kalo senang..itulah kata-kata seorg kwnku suatu waktu dl..kini ku berjihad menuntut ilmu..moga segala yg dikutip dpt ku sebarkan pd semua..moga hidup ini bermakna dgn berbakti pd semua..

ahad ni aku dh start cuti..aku kene g kuantan teman adik bongsuku..die kena operate isnin ni..smoga semuanya selamat..1st time aku kene jaga org kat wad ni..parent aku x dpt pergi ke kuantan sbb terengganu banjir skrg..sian adikku kene duk sorang2..sebagai kakak mithali aku kena la jaga die..^_^

doakan semoga semuanya selamat..amin..

October 30, 2009

alhamdulillah..

em kini ku mampu bernafas dgn selesa..trasa lapang fikiran sketika...hanya ada 1 perkataan yg mampu diungkap utk mrungkai segalanya..Alhamdulillah....namun masih banyak lagi yg perlu diharungi..sumenya akan ku hadapi dgn secebis kekuatan dan ketabahan..hanya padaNya ku mohon pertolongan..

p/s: kepada sume sahabat2 ku yg dikasihi.maaf ye kalo sepjg kesibukan dan kekangan waktu yg dihadapi ada yg terguris hati..bukannya moody ye..tp fokus..hehe =p

October 29, 2009

erti syukur

kesempatan dalam kesempitan yg ada ni ku gunakan untuk memasukkan entri baru..trasa mcm dah lama je aku x post..yeke..hehe..ku bersyukur dengan masa yang Allah kurniakan kepadaku untuk ku terus bernafas dan berada di bumi ini demi sebuah perjuangan..mggu ni mmg mggu yg paling penat dan letih sepanjang ku berada di bumi UPSI ni..terkejar ke sana ke mari dan sebagainya..penat ku memikirkan segalanya sampai menjejaskan kesihatan diri..terkadang ku mengeluh dengan setiap ujian dariNya (astaghfirullah)..begitu banyak nikmat yg Allah kurniakan kepadaku namun ku mengeluh jua atas sedikit kesusahan yg hanya sebesar mikrob (ayat saintifik sket=p)..

peristiwa petang td betul2 menginsafkan diri ini yg terkadang alpa untuk bersyukur dengan nikmat Allah..td masa tggu ain dan che kat bus stop dpn pintu timur tetibe ada seorg hamba Allah datang dan duduk di sebelahku..x pernah pulak aku melihat dia sebelum ni..atau mmg aku sendiri yg kurang sensitif dgn setiap individu di sini..tetibe terasa nak menangis je tgk die..(mggu ni aku asyik bazirkan air mata je T_T)..die tergolong dlm golongan OKU..hanya menggunakan sebelah tangan utk berjalan dan mengangkat barang..kedua-dua kakinya xde..tangan yg sebelah lagi hanyalah setakat siku org normal je..aku menghadiahkan senyuman jua padanya walaupun ku sedih melihatnya..begitu tabahnya die meniti hidup ini sehingga berjaya menjejakkan kaki ke universiti..walaupun aku ni trgolong dlm golongan org yg bukan peramah trutamanya dgn lelaki namun ku cuba juga untuk berbual dgnnya..aku xnk dikatakan sombong dan die merasa rendah diri dgn keadaannya..

lama ku berfikir..selama ni begitu byk nikmat yg Allah berikan dan aku gagal untuk mensyukurinya..walau begitu payah hidup ini buatku namun masih ramai lagi insan yg mengalami kesusahan yg lebih hebat berbanding diri ini..walau ketinggianku x seberapa namun aku dilahirkan normal walaupun ada yg mengata..Allah Maha Adil..setiap kesusahan yg diberikan sesuai dgn kemampuan setiap hambaNya..Dia tahu setakat mana kemampuan kita..bersyukurlah dengan apa yg Allah kurniakan kpd kita..kerana itulah yg terbaik untuk kita.......

Yakin dgn Allah~~~

October 25, 2009

hujan air mata

Hari ni mood x bape ok…bgn pg td aku dh rs mcm x ok je..tp aku still buat mcm bese je..lgpn aku mmg x reti nk mnunjukkan yg aku tgh badmood..kwn2 pn slalu ckp jrang sesgt nk tgk aku badmood..dan smestinya aku x suke org yg slalu moody ni..x best la kan sikit2 nk moody..ape kesss….

tgahari td tetibe aku rs syahdu je..akhirnya tumph jua apa yg tersarang di dada..mungkin effect drpd pristiwa smlm..smlm mmg aku buat2 bese je..walhal dlm hati Tuhan je tau prasaanku..dan langit jua trut memuntahkan isinya..seolah memahami gelojak jiwaku..kipas berpusing seiring dgn prasaanku yg sdg runsing..dinding bisu seolah memahami apa yg trbuku dihatiku..kulihat langit yg mendung..seperti jua diriku tika itu..

Skrg aku dh rs ok..alhamdulillah diberi kekuatan dan ketabahan utk ku hadapi segalanya..hanya padaNya aku memohon pertolongan..hanya padaNya ku adu sgala bebanan..Dia telah merancang yg trbaik utk diri ini..terkadang kita memohon apa yg kita inginkan..tp Allah beri apa yg kita prlukan..bersyukur dgn apa yg ada..krn itulah yg terbaik utk kita dariNya yang maha kuasa..tanda kasih buat hambaNya yang bersabar...

October 20, 2009

Bicara Wanita

Wanita
Walau tampak lemah
Langkah teratur beralas
Tutur penuh kesopanan
Namun hatinya cekal melawan
Segala kesusahan yang datang

Wanita
Walau dimana berada
Jadikan al-quran dan sunnah sebagai pegangan
Agar dirimu tidak terjatuh
Ke lembah hinaan

Wanita
Jagalah dirimu
Sayangilah dirimu
Dikau adalah contoh dan tauladan
Buat anak yang bakal dilahirkan

Wanita
Jangan mudah terpedaya
Dengan godaan dunia
Tetapkan hatimu
Melawan segala kemodenan
Agar dirimu berjaya peroleh kejayaan
Di dunia dan di akhirat sana

Wanita
Bangkitlah
Walau sesukar mana halangan
Teruskan perjuangan
Kerana matlamat hidupmu
Memperoleh rahmat dari Tuhan

~~ Yakin dengan Allah ~~

October 13, 2009

untitled

em en3 ni sjeje dimasukkan sbb aku skrg tgh borim menunggu masa utk blk ke kuantan..mulala tanganku ini menekan-nekan huruf2 di com aku ni..mulanya aku ingat nk ajak aniem tp disbbkan dia ada test mggu ni trpaksa la aku blk sorang2..huhu..sian aniem xleh jmp hubby kesayangan die..hehe..dan ksian kat aku sbb kne blk sorang2..T_T

ari sabtu ni my ex-rumet kat usim dl dh nak kawin..aku plan nk pergi ngn gha sabtu ni ke jerantut..em x sangkanya ija dh nak kawin..(smoga berkekalan hgga akhir hayat..) thn lps masa syafiq kawin kat ganu aku jumpa safuan, ida n ija..(safuan n ida my ex-schoolmate) thn ni plak safuan n ida dah kawin..ija pun bakal berkahwin sabtu ni..em dan aku....................ntahla..hehe..insyaAllah ada jodoh aku jua akan mengikuti jejak langkah mereka......hanya takdir dan masa penentu segala..tunggu jemputan dr sy ye kawan2..^_^

p/s:doakan aku selamat pergi dan kembali....

October 10, 2009

kasih sayang

alhamdulillah akhirnya berjaya jua aku menghabiskan semester 2 ni..cuma tinggal pembentangan proposal 24hb okt ni..(tkt jgak kalo kne hentam nt,huhu)..hrapnya semuanya brjalan dgn lancar..

#################

kasih sayang..sjak akhir2 ni slalu sgt aku dgr prkataan ksh syg ni..ksh syg ni luas skopnya..ksh syg antara ank & ibubapa, adik beradik, suami isteri, kwn2..sume yg hdp perlukan ksh syg..termasuk la makhluk ciptaan Allah yg lain..contohnya kucing ke..dan sebagainya..kita sbgai manusia perlu slg mengasihi antara 1 sm lain..dan aku smestinya disayangi oleh familiku dan jua kwn2..dan aku jua menyayangi dan mengasihi mereka (termasukla sume pembaca blog ni, time ksh utk sume^_^)..kdg2 bila kita ada mslh kita akn mncari seseorg utk luahkn apa yg terbuku dihati..dgn ksh syg ni la akn ada org yg sggp tlg kita walaupun terkadang org tu jua trut dilanda ksedihan dan ada mslhnya trsendiri..namun demi sebuah kasih sayang sumenya harus ditelan sendiri..lakukanlah demi mendapat keredhaan dari Allah..aku gembira kala melihat teman-temanku mampu tersenyum bahagia..

indah sungguh warna pelangi
tgk sampai berkerut dahi
kalau mahu disayangi
dekatkan diri pada Ilahi..

ilham ustazah siti nor bahyah

October 5, 2009

menelan kekecewaan


kecewa+kecewa+kecewa..rmai antara kita yg pnh alami kekecewaan..hampir setiap hari ada sahaja yg berlaku menyebabkan kita kecewa dan hmpir ptus asa..aku jua kecewa arini..namun ku harap kekecewaanku terbalas dengan kebahagiaan kelak..aminn..hampir nk mnitik air mataku mengenangkan kesusahan yg aku hadapi..namun aku tau Allah Maha Adil..Dia tahu stakat mana kemampuan kita sebgai hambaNya..

dan bbrp org hosmetku (sem 7) jua trut kecewa arini..berita trgempar yg br di baca pg td btol2 membuatkn mereka terkilan..mreka mgkin dibekukan posting slama 2thn..ksian btol..dan aku jua trut mnerima bbrp sms dr ex-student ku..diorg trut kcewa mengenai berita yg diterima hari ni..dl sume org tau kalo course cikgu bila kluar confirm akn dpt keje..namun realitinya skrg mereka jua akn trut mnerima tempias yg sm..trpaksa mncari alternatif sndiri utk mncari rzeki..

hidup ini penuh keperitan..kekecewaan..kesedihan..namun itulah sebuah kehidupan..harungi segalanya dgn cekal dan tabah agar kebahagiaan dunia dan akhirat itu milik kita...

October 2, 2009

mlm ni laz klas probing understanding in science..jd kami bersepakat nk adakan jmuan ry n skaligus mrangkap jmuan perpisahan..

lps dr sadiah bg lecture beberapa jam kami pn mula la mnjamu selera..mcm2 kuih dibeli dan dibawa..ada juga hadiah utk dr sadiah..tudung n kerongsang..

bg aku..sume kwn2 skelas sporting n baik hati..mmg best la knl korang sume ni..kenangan brsama tdk akn dilupakan....sntiasa trpahat di ingatanku..smoga kita sm2 brjaya dlm exm nt..amin...




my grup


rakan sekelas

nila dr sadiah

makan+borak+makan dan makan








alhamdulillah akhirnya berjaya juga proposal disiapkan...lega dh rasanya...^_^ tp pembentangan proposal belum lg selesai..T_T dan hrapnya proposal aku ni diterima..

next week 10hb ni stat final exam..cantik tarikhnya..10hb 10 kul 10 am..memandangkan sem ni hanya ada 1 paper je yg ada final..bole la focus pd paper tu je..nm paper tu probing understanding in science..blajar cr utk mencungkil idea pelajar utk lbh memahami sains..byk mende yg bole dipelajari drpd subjek ni..

rabu ni ada presentation utk R languange..pas exm 10hb present proposal plak..then bole la aku brcuti sepuas2nya...ho0o0o0o0reeeeeeeeee..........

sem dpn hrpnya bole la aku hbskn trus blaja ni..insyaAllah..bole la msuk alam pkerjaan plak nt...=) (doakan yer)

yakin dengan Allah~~~

September 28, 2009

sekitar raya 2009

...terima kasih pada mereka yg hadir...


Irtiyah dan Insyirah.my niece

September 12, 2009

aku ini siapa....

aku ini siapa..
tidak semulia Siti Khadijah
tidak sepintar Aisyah
tidak setabah Maryam
tidak sekuat Siti Hajar
tidak sekaya Balqis
namun aku ingin
menjadi wanita solehah...
jua bidadari syurga..
peneman suami tercinta
di akhirat sana....

##############################################################

hari ni saya akan pulang berhari raya..naik bas trans pukul 10.00pm kat stesen bas putra(wah detail..hehe) bestnya..dh lm x blk kg ni..teruja..^_^ doakan sy dan kwn-kwn slmat smp ke destinasi kami yer..

dikesempatan ni saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...
buat semua pembaca blog ni....trima kasih di atas kesudian tersebut..tegurlah diri ini krn diri ini perlu sntiasa ditegur..
tidak lupa juga ramadhan kita thun ni..di harap trus konsisten utk melakukan ibadah di mlm2 trakhir ramadhan ini..smoga ramadhan kita thn ini lbh brmakna...dan semua amalan kita diterima oleh Allah..

kad dari aniemz


tq to pn anim..^_*

September 8, 2009

sekadar renungan..

Alhamdulillah, sehingga saat ini kita masih lagi bernafas dan dapat menunaikan ibadah dibulan mulia ni..tak lama lagi kita semua akan mengharungi sepuluh malam terakhir di bulan ramadhan ini..jadi marilah sama-sama kita merebut peluang yang diberikan ini..sama-sama kita mencari malam lailatul qadar..smoga tahun ini kita berjumpa dengannya..di sini saya ingin berkongsi 1 kisah dan diharap kita dapat mengambil iktibar daripadanya...

dalam suatu riwayat diceritakan bahawa satu masa dahulu Nabi Daud a.s. pernah keluar ke suatu tmpt utk beribadah kpd Allah..di tempat itu Nabi Daud beribadah selama setahun..setelah genap setahun ibadah yg dilakukannya lalu ia berdoa,"Ya Allah ya Tuhanku, telah bungkuk rasanya punggungku ini dan telah lemah mataku, kering menangis keranaMu, akan tetapi aku masih blm lagi tahu bagaimanakah keadaan nasibku.."

setelah Nabi Daud berkata demikian, maka Allah menyuruh katak yg berada di tempat itu menjawab doa Nabi Daud itu..kepada katak tersebut Allah berfirman maksudnya: "wahai katak, jawablah pertanyaan hambaKu itu"

dengan izin Allah maka berkatalah katak itu.."wahai Daud utusan Allah, apakah yg menyebabkan kamu mengira-ngira ibadah yg baru setahun kamu kerjakan itu sedangkan aku telah hidup di hutan ini selama lebih kurang 60 tahun dan sentiasa bertasbih, bertahmid kpd Allah..walaupun telah begitu lama aku bertasbih dan bertahmid, sampai saat ini kakiku tetap gementar kerana takut kepada Allah.."

setelah Nabi Daud mendengar kata-kata dari katak tersebut, maka menangislah ia tersedu-sedu krn menyesal dan bertaubat kpd Allah atas kesalahannya itu..

oleh itu marilah sama-sama kita tingkatkan amal ibadah kepada Allah..jangan mengira kebaikan yg telah kita lakukan..sentiasalah melakukan kebaikan dan hendaklah tinggalkan kejahatan..setiap perbuatan kita akan dihitung sama ada baik atau buruk..

p/s: kasihi semua makhluk ciptaan Allah (saya sayang kucing cuma takut nak dekat je..hehe)

September 6, 2009

basuhlah hati..

semalam aku terbaca artikel kat blog kwn psl berwuduk (ambil air sembahyang)..dulu ustazah ada mengingatkan bahawa ketika berwuduk jgn membazir..kebanyakan daripada kita selalu buka pili laju2 ketika ambil wuduk..hbs basah baju dan kain atau seluar..sepatutnya kita kena elakkan membazir..buka prlahan pun bole gak ambil wuduk dan insyaAllah bole sempurna..jangan membazir sbb membazir itu amalan syaitan!!

masa baca entri tu aku tertarik pasal wuduk zahir dan wuduk batin..wuduk zahir ialah membasuh anggota wuduk dengan air seperti mana kelazimannya..wuduk batin pula adalah menyucikan hati kita..antaranya bertaubat, menyesali dosa yang dilakukan, tidak tergila-gilakan dunia, tidak mengharapkan pujian orang, tinggalkan sifat riak, tinggalkan sifat khianat dan menipu serta meninggalkan sifat dengki..

oleh itu marilah sama2 kita menyucikan anggota badan dan hati dengan berwuduk..semoga wuduk yang diambil jua dapat membasuh hati kita dari sifat2 mazmumah..basuhlah hati..buatlah kerana Allah..

Dalam hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya umatku akan dipanggil pada hari akhirat nanti dalam keadaan putih berseri pada anggota wuduk kesan daripada wuduk.




September 5, 2009

gadis itu..

tika sore beradu pulang..
leka dirinya menikmati malam..
jemari pantas menari..
papan kekunci terus menyanyi..
menghilangkan gundah dihati..

gadis itu..
anak gadis ayah
anak manja emak
adik nakal si abang
kakak kesayangan si adik
teman sejati si rakan

gadis itu..
pesan ayah tidak dilupa
nasihat emak tersemat semuanya
ingin baiki peribadi diri
untuk kesenangan insan dihati
jua miliki cinta dari Ilahi

gadis itu..
dirinya ibarat bunga ditaman larangan
dikelilingi kumbang yang sentiasa riang
jua dijaga penuh pedoman
adat dan sopan tidak disiakan

gadis itu..
kini semakin dewasa
teringat kata emaknya
dirinya racun dirinya jua penawar
kerana hanya dia sekuntum bunga
di teratak bondanya

gadis itu..
terkenang memori semalam
penuh rentetan duka dan luka
namun dia tahu
itu tanda Allah sayang

gadis itu..
harungi cabaran dengan kematangan
sekali dulu dirinya tersungkur
kini kembali mengecap kebahagiaan
berharap sinar itu berpanjangan

gadis itu..
pemilik cintanya selepas Allah dan Rasul
sukar dicari
semoga bertemu dengan yang tulus sejati
membawa hingga ke syurga menanti........

September 4, 2009

Gembira hatinya, gembiralah Rasulullah s. a. w. Tertitis air matanya, berdukalah baginda. Dialah satu-satunya puteri yang paling dikasihi oleh junjungan Rasul selepas kewafatan isterinya yang paling dicintai, Siti Khadijah. Itulah Siti Fatimah r. a., wanita terkemuka di dunia dan penghuni syurga di akhirat.

Bersuamikan Sayyidina Ali bukanlah satu kebanggaan yang menjanjikan kekayaan harta. Ini adalah kerana Sayyidina Ali yang merupakan salah seorang daripada empat sahabat yang sangat rapat dengan Rasulullah s. a. w., merupakan kalangan sahabat yang sangat miskin berbanding dengan yang lain.

Namun jauh di sanubari Rasulullah s. a. w. tersimpan perasaan kasih dan sayang yang sangat mendalam terhadapnya. Rasulullah s. a. w. pernah bersabda kepada Sayyidina Ali,"Fatimah lebih kucintai daripada engkau, namun dalam pandanganku engkau lebih mulia daripada dia."(Riwayat Abu Hurairah)

Wanita pilihan untuk lelaki pilihan. Fatimah mewarisi akhlak ibunya Siti Khadijah. Tidak pernah membebani dan menyakiti suami dengan kata- kata atau sikap. Sentiasa senyum menyambut kepulangan suami hingga hilang separuh masalah suaminya. Dengan mas kahwin hanya 400 dirham hasil jualan baju perang kepada Sayyidina Usman Ibnu Affan itulah dia memulakan penghidupan dengan wanita yang sangat dimuliakan Allah di dunia dan di Akhirat.

Bukan Sayyidina Ali tidak mahu menyediakan seorang pembantu untuk isterinya tetapi sememangnya beliau tidak mampu berbuat demikian. Meskipun beliau cukup tahu isterinya saban hari bertungkus-lumus menguruskan anak-anak, memasak, membasuh dan menggiling tepung, dan yang lebih memenatkan lagi bila terpaksa mengandar air berbatu-batu jauhnya sehingga kelihatan tanda di bahu kiri dan kanannya.

Suami mana yang tidak sayangkan isteri. Ada ketikanya bila Sayyidina Ali berada di rumah, beliau akan turut sama menyinsing lengan membantu Siti Fatimah menggiling tepung di dapur. "Terima kasih suamiku," bisik Fatimah pada suaminya. Usaha sekecil itu, di celah-celah kesibukan sudah cukup berkesan dalam membelai perasaan seorang isteri.

Suatu hari, Rasulullah s. a. w. masuk ke rumah anaknya. Didapati puterinya yang berpakaian kasar itu sedang mengisar biji-biji gandum dalam linangan air mata. Fatimah segera mengesat air matanya tatkala menyedari kehadiran ayahanda kesayangannya itu. Lalu ditanya oleh baginda, "Wahai buah hatiku, apakah yang engkau tangiskan itu? Semoga Allah menggembirakanmu." Dalam nada sayu Fatimah berkata, "Wahai ayahanda, sesungguhnya anakmu ini terlalu penat kerana terpaksa mengisar gandum dan menguruskan segala urusan rumah seorang diri. Wahai ayahanda, kiranya tidak keberatan bolehkah ayahanda meminta suamiku menyediakan seorang pembantu untukku?" Baginda tersenyum seraya bangun mendapatkan kisaran tepung itu. Dengan lafaz Bismillah, Baginda meletakkan segenggam gandum ke dalam kisaran itu. Dengan izin Allah, maka berpusinglah kisaran itu dengan sendirinya. Hati Fatimah sangat terhibur dan merasa sangat gembira dengan hadiah istimewa dari ayahandanya itu. Habis semua gandumnya dikisar dan batu kisar itu tidak akan berhenti selagi tidak ada arahan untuk berhenti, sehinggalah Rasulullah s. a. w. menghentikannya.

Berkata Rasulullah s. a. w. dengan kata-kata yang masyhur, "Wahai Fatimah, Gunung Uhud pernah ditawarkan kepadaku untuk menjadi emas, namun ayahanda memilih untuk keluarga kita kesenangan di akhirat." Jelas, Baginda Rasul mahu mendidik puterinya bahawa kesusahan bukanlah penghalang untuk menjadi solehah. Ayahanda yang penyayang terus merenung puterinya dengan pandangan kasih sayang, "Puteriku, mahukah engkau kuajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kau pinta itu?" "Tentu sekali ya Rasulullah," jawab Siti Fatimah kegirangan. Rasulullah s. a. w. bersabda, "Jibril telah mengajarku beberapa kalimah.

Setiap kali selesai sembahyang, hendaklah membaca 'Subhanallah' sepuluh kali, Alhamdulillah' sepuluh kali dan 'Allahu Akbar' sepuluh kali. Kemudian ketika hendak tidur baca 'Subhanallah', 'Alhamdulillah' dan 'Allahu Akbar' ini sebanyak tiga puluh tiga kali."

Ternyata amalan itu telah memberi kesan kepada Siti Fatimah. Semua kerja rumah dapat dilaksanakan dengan mudah dan sempurna meskipun tanpa pembantu rumah. Itulah hadiah istimewa dari Allah buat hamba-hamba yang hatinya sentiasa mengingatiNya.

Buat renungan semua: Orang yang berfikiran besar banyak memperkatakan ilmu. Orang yang berfikiran sederhana banyak memperkatakan peristiwa. Orang yang berfikiran rendah banyak memperkatakan manusia. Orang yang berfikiran cetek banyak memperkatakan diri mereka.

Nabi SAW bersabda, ada 4 perkara yang dipandang baik, tetapi 4 lagi dipandang lebih baik :
1. Sifat malu dari lelaki adalah baik, tetapi dari perempuan adalah lebih baik,
2. Keadilan dari setiap orang adalah baik, tetapi dari pemimpin adalah lebih baik,
3. Taubat dari orang tua adalah baik, tetapi dari orang muda adalah lebih baik,
4. Kedermawan dari orang kaya adalah baik, tetapi dari orang fakir adalah lebih baik.

dari ummu rifaie

September 2, 2009

kerabu mangga

mangga
epal
bawang
halia muda
bunga kantang
cili padi
cili merah

sotong kering direndam
gajus
cuka epal
garam
gula
kicap sotong

resepi diatas disalin ketika aku menonton wanita hari ini beberapa hari lepas..sesiapa yang ingin mencuba selamat mencuba yer..^_^

senyumlah..


ada ketika hidup ini perlu jua diselitkan duka agar kita tidak lemas mengecapi bahagia..sentiasa bersyukur dengan anugerah dari Allah..

Manis wajahmu kulihat di sana
Apa rahsia yang tersirat
Tapi zahirnya dapat kulihat
Mesra wajahmu dengan senyuman
Senyuman...senyuman
Senyum tanda mesra
Senyum tanda sayang
Senyumlah sedekah yang paling mudah
Senyum di waktu susah
Tanda ketabahan
Senyuman itu tanda keimanan
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah
Hati yang gundah terasa senang
Bila melihat senyum hatikan tenang
Tapi senyumlah seikhlas hati
Senyuman dari hati jatuh ke hati
Senyumlah senyumlah
Senyumlah seperti Rasulullah
Senyumnya bersinar dengan cahaya
Senyumlah kita hanya kerana Allah
Itulah senyuman bersedekah
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah
Itulah sedekah yang paling mudah
Tiada terasa terhutang budi
Ikat persahabatan antara kita
Tapi senyum jangan disalah guna
Senyumlah senyumlah senyumlah senyumlah

lagu diatas diberi oleh adeqsayang..thanx ye nab!!!

Allah yang maha penyayang tetap akan mencukupkan keperluan kita..
yang rasa tidak cukup itu apabila ada sifat tamak.....

September 1, 2009

erti kesedihan


kesedihan..
engkau sering datang tanpa diundang
engkau menjelang tanpa ungkapan salam
engkau menerpa masuk tanpa dijemput
engkau hinggap lekat di berbagai sudut

dengan wajah yang menyimbah resah
dengan lidah yang menempah gundah
dengan cara yang membawa lara
dengan bahasa yang menjelma duka
bagimu rupa yang bermacam warna
hingga ku lupa membezakan nama

kesedihan..
pada awal mengenalimu, aku begitu terkedu
wajahmu nan suram seakan hidup menjadi kelam
aku terdiam dan terbungkam
siang bagaikan malam
cahaya bagaikan kelam
kau cuba palutkan rasa takut dan kalut
sehingga nafas menjadi semput dan susut
lantas kau rampas ceria hidup yang dihirup

kesedihan..
tika ini telah lama ku mengenalimu
apa tidak, sering kau lalu dan bertamu
entah berapa kian kali kau datang ke sini
entah berapa waktu ku kau ganggu
entah berapa medan dah kau ku tentang
entah berapa lama kita berkawan tanpa sayang
datang dan pulangmu sama sahaja
hadir dan pergi tiada bedanya

kesedihan..sejak dulu apa yang ku tahu
setiap kali kulihat rupa sayumu
ku panggil syahdu nama tuhanku
setiap kali ku dengar telapak kakimu bergerak
ku seru tuhanku dengan sebak
setiap kali ku rasa kau mula melangkah
jiwaku pun pasrah, pada Allah ku berserah

kesedihan! kutahu..
kau kan terus datang, sukar dihalang
kau kan terus bertamu, sukar dijemu

namun, pabila kita berjumpa
kau kan ku hambat dengan airmata munajat
kau kan ku lontar dengan esakan istighfar
kau kan ku siaga dengan tangisan doa
kau kan ku gempur dengan rasa syukur

kesedihan..hadirlah jika itu yang kau mahu
moga jelmamu selalu membangunku pilu di malam syahdu
untuk ku basahi pipi dengan meratapi:
"ya rabbi! Kasihi hambaMu ini.."

ilham Dr MAZA

August 30, 2009

beberapa hari sblm ramadhan aku post psl kisah 4 ramadhan lepas..kisah laptop dicuri..thn ni alhamdulillah tiada kehilangan tanggal 4 ramadhan..namun 8 ramadhan memberiku kabar duka..kehilangan wang..mungkin 12 ramadhan depan lain pula kisahnya..entah aku masih ada pd waktu itu atau sebaliknya..wallahua'lam...

kisahnya bermula lepas trawih mlm td..29082009..tetibe rumetku tnye tentang cutton bud yg tlh pn diguna kt ats comforter die..die ingt aku punye..aku ckp la mmg bkn aku pnye..(xkan la aku nk ltak kt ats cmforter die..mesti aku buang dlm tong smpah)..namun disbbkan hanya aku dan die penghuni blk tu maka die ingat aku..dan kami mula trtanya2 siapa pnye sedangkan hanya aku dan die dlm blk tu..dan aku rs sblm kami pergi trawih td tiada pape kt ats cmforter die..dan kami mula curiga....mmg tiada pape yg berubah dlm blk tu..kdudukan handset aku, laptop, kamera sumenya sm..TAPI..kdudukan purse aku lain..dan mmg sah wang aku tlh hilang..huhu..rs nk trcabut je jantung aku tgk duit utk byr sewa umh+bil air+api lesap..wang rumetku juga trut hilang..hampir 2ratus lbih duit kami dikebas..T_T

kami hnya tggl ber-4 kt umh sbb yg lain blk smpena cuti merdeka..3org prgi trawih dan hanya sorg tggl kt umh..blk plak aku knci..tp knci blk rumetku ada kt ats meja study die kt ruang tamu..bila tnye hosmet yg tggl kt umh tu die ckp xde bunyi pape dan die plak duk dlm blk die je tgk cite korea..dan bkn niat aku utk mnuduh..tp bila mengikut logik di akal tdk mungkin ada org luar yg msuk sbb hanya duit yg diambil..dan smpat plak pencuri tu korek telinga die..smpat plak die cari cutton bud kt blk tu..brani plak pncuri tu brlama2 dlm blk aku sdangkan die tahu ada yg lain dlm rumah tu..sumenya mnjadi celaru dan keliru..ingin mnuduh namun aku msih waras utk tdk memfitnah org..

alhamdulillah handset, laptop dan kamera ku tdk diambil..mungkin ini dugaan dari Allah utk mengujiku dan mengajar aku mnjadi hamba yg bersyukur..stiap kejahatan ada balasannya dan setiap kesabaran ada ganjarannya..yakin dengan Allah..

August 26, 2009

kini hampir seminggu ramadhan bersama kita..alhamdulillah aku berterawih di surau An-Nur kat Upsi ni..time blaja kat Usim dl ada bas g masjid..tp kat sini jln kaki jela..teman terawihku yus dan ijan..walaupun jauh tp x la rasa jauh sgt sbb smbil jln smbil borak2..tp bkn buat "ketupat" yer..^_^

td imam terawih bg tazkirah sikit..ingin ku kongsi apa yg disampaikan td..sekadar renungan kita bersama untuk saling ingat mengingati..

bulan ramadhan ni adalah bulan pengujian bagi kita utk menerima anugerah..seperti jua kebanyakan siswazah yg tlh mndapat anugerah diraja, anugerah dekan, senarai dekan, kelas pertama, kelas kedua atas, kelas kedua bawah, kelas ketiga, kelas memandu(eh ada ke..hehe)..
bg seorang pelajar..mereka semua ada aim utk capai target masing2..utk mndapat anugerah diraja semestinya seseorg itu perlu brjaya dlm pelajaran dan juga kokurikulum..jd perkaitannya dgn ramadhan adalah.......

bulan ini adalah sebagai platform utk kita menerima anugerah dari Allah..kita akan mendapat anugerah berdasarkan sgala amalan kita sepjg bulan mulia ini..adakah kita ingin mndapat kelas ketiga??? jd bersamalah kita mengerjakan amalan supaya kita mendapat anugerah hamba terbaik disisi Allah..supaya Allah mencintai kita dan kita lebih mencintai Allah..marilah kita bersama merebut peluang yg ada..

August 20, 2009

Kisah 4 Ramadhan..

Alhamdulillah sabtu ni ramadhan tiba lagi..smoga ramadhan kali ni lebih brmakna utk kita semua..bila dh dkat nk msuk bln ramadhan ni, teringat kisah 4 ramadhan lepas..kisah sebuah kehilangan..bersamaan 4 september 2008..tercoret kemas dlm diari hidupku..

kisahnya bermula masa aku stat keje kat USIM, nilai..duk umah sewa dgn bbrp org lg student USIM..sprti bese aku n rumetku g keje..walaupun bln pose..keje ttp keje..hari tu sumenya brjalan sperti biase..tp aku dh rs mcm x sedap ati je..tp mls nk fkr2 sgt..so truskan la buat keje mcm biase..
dlm kul 1 kot (ingt2 lupa dh) hosmetku dtg lab tnye ms kuar pg td kami x kunci pintu umh ke..aku dh rs semcm..knape plak ngn diorg ni..diorg pn mula la brcerita ms diorg blk umh pintu x brkunci n pntu blkku terbuka..trus aku tringat laptop yg ku tggl kat blk..mmg aku x bw coz gn com kt lab tu je..kdg2 je aku bw laptop g lab..aku berdoa dlm hati moga2 xde pape yg trjadi..

nk dipendekkan cite..smp je umh mmg sah laptop kami hilang..huhu mmg xleh nk ckp ape la..sume dh trjadi..nasib kami baik sbb pncuri tu x amek skali duit sewa umh dlm kotak kat ats meja..kalo x..mmg btol2 kaya la die..dh la 2 laptop skali die amek..laptop aku mmg la dh lm..gn sjak thn 2..tp laptop rumetku br je bl..mhl plak tu..mmg mnangis x berlagu la die..huhu..

ptg hbs keje kami g balai polis wat rport..huhu cuak jugak aku..1st time g balai polis..kene interview ngn polis..gerun gak la..yg syahdunya kami buka pose dlm kete kt balai polis tu sbb tggu polis g buka pose..dh la time tu hjn renyai2..isk hujan ni tau2 je hati aku tgh sdh..huhu..nsib baik sblm tu sggah bazar ramadhan jap..ada gak la mknn utk brbuka..T_T

sdh..mmg aku sdh..byk knangan aku n laptop tu..terlalu bnyak..knangan ms belajar mmg knangan pling manis dlm hdp kita sume..dh la masa nk hbs blaja tu byk program yg fakulti buat..g USM, gua kelam kt perlis, UUM, langkawi..pastu time BBQ..sume hlang..huhu..gmbar laz dinner pn xde..mmg byk la knanganku..4 thn blaja..sumenya ada knangan yg trsendiri..tp kini sumenya hilang begitu je..namun aku redha dgn takdir Ilahi..tentu Allah merencanakan sesuatu yg trbaik utk aku..walau gambar xde..namun knangan itu ttp ada dimindaku..

moga ramadhan kali ni tiada lagi cerita duka..sm2 kita berpose+bertrawih+brtadarus+brsahur+yg sewaktu dgnya..jgn dilupa jauhi perkara mungkar..moga ramadhan kali ni lebih bermakna..




August 19, 2009

H1N1 or B1N1


td ms kls PM dr wahab blaja psl H null n H alternatives..tetibe prof ckp "so the rsults is H1N1.."
aku trfikir..mula la ni prof nk stat cite die..
tpat skali jangkaanku..100% kredit tuk aku..hehe..citenya berbunyi begini..

"smlm sy g masjid n dgr ceramah..ustaz tu bg cramah skrg ni org dh x rsau sgt psl H1N1..skrg ni org lebih rsaukan B1N1.."

erm ape lg..sume la cikgu2 laki gelak..amboi sume suke ey sbut psl B1N1 ni..atau dgn maksud lain isteri@wife@zaujah..dan kami yg prempuan no respon..sume buat muke biasa je..dan aku...

erm aku mestila lbh risaukn bahaya H1N1 yg mkin brleluasa skrg ni..especially kt UPSI ni..huhu..g kls pakai topeng muka..dulu pkai topeng muka ni dlm lab je..trsilap pkai keluar dr lab pn dah kene gelak..skrg ni..x kira dimana n siapa..sume kne pakai..sbg langkah pncegahan..
aku xdela rsaukan psl B1N1 sgt coz aku sndiri pn blum mnjadi B1N1 sesape..dlm erti kata lain aku sndiri pn blum kahwin..tp sbgai seorang prmpuan sdh smestinya aku x setuju poligami ni..tp trpulang pd pndapat msing2 la..ada je yg setuju..tp aku pasti ramai yg x stuju kan..(btol x kawan2..hehe) bg aku ssh utk berkongsi ksh syg ni..dan aku harap prkara ni x kan trjadi kat dr ini......

August 17, 2009

Ilham Amsyar


Tutup aurat satu tuntutan,
Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau tak ikut gunalah rotan,
Demi melaksanakan perintah Tuhan.

Aurat ditutup mestilah lengkap,
Tudung litup termasuk skap,
Mini telekong pun orang cakap,
Elok dipandang tak payahpun 'make up'.

Sekurang-kurangnya berbaju kurung,
Lebih elok jubah mengurung,
Kaki pula mesti bersarung,
Ditumit kaki syaitan bertarung.

Kalau wanita menutup aurat,
Orang jahat tak berani ngorat,
Bahkan boleh menjadi ubat,
Orang memandang boleh bertaubat.

Pakaian moden memanglah hebat,
Harganya mahal walaupun ketat,
Walaupun cantik tetapi singkat,
Orang memakaipun nampak pusat.

Berseluar ketat bajupun ketat,
Jarangnya pulak boleh dilihat,
Orang yang memakai terus dilaknat,
Oleh Allah, Rasul dan Malaikat.

Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata terpandang kaki tersandung

Lagilah aneh bila di fikir,
Baju kebaya tudung berukir,
Nampak dada iman terjungkir,
Kain terbelah peha terukir.

Bila ditanya kenapa begitu,
Dia kata fesyennya dah macam tu,
Di dalam hati niat tertentu,
Menggoda jantan sudahlah tentu.

Menutup aurat boleh berfesyen,
Tetapi jangan menunjuk eksyen,
Sesuaikan diri ikut profesyen,
Kalau dilaknat tak guna sesen.

Kalau nak "Make Up" biarlah padan,
Jangan terlebih bila berdandan,
Minyak wangi cuba elakkan,
Bedak dan gincu sekadar keperluan.

Kasut tinggi cuba jauhi,
Kerana ia melahirkan bunyi,
Boleh menarik perhatian lelaki,
Perbuatan ini dibenci Ilahi.

Apatah lagi menghentakkan kaki,
Menarik perhatian orang laki-laki,
Melenggok punggung menggoda hati,
Ustaz melihat pun separuh mati.

Buat apa nak tayang jambul,
Kecantikan tak usah ditonjol-tonjol,
Mahkota disimpan tak jadi bisol,
Memakai tudung Islam tersimbol.

Selokaku ini bukanlah jahat,
Cuma saja mahu peringat,
Kepada semua para sahabat,
Terutama sekali rakan sejawat.

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik tak payah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Kepada semua kawan lelaki,
Jangan tergelak wanita diperli,
Keluarga kita tak terkecuali,
Terutama sekali anak dan bini.

Sudahkah kita tanamkan iman,
Menutup aurat sepanjang badan,
Ke sana sini dilindungi Tuhan,
Keluarga menjadi contoh teladan.

Setakat ini seloka kami,
Harap dapat menghibur hati,
Yang baik bolehlah anda ikuti,
Kalau boleh besok mulai.


 

blogger templates | Make Money Online