October 30, 2009

alhamdulillah..

em kini ku mampu bernafas dgn selesa..trasa lapang fikiran sketika...hanya ada 1 perkataan yg mampu diungkap utk mrungkai segalanya..Alhamdulillah....namun masih banyak lagi yg perlu diharungi..sumenya akan ku hadapi dgn secebis kekuatan dan ketabahan..hanya padaNya ku mohon pertolongan..

p/s: kepada sume sahabat2 ku yg dikasihi.maaf ye kalo sepjg kesibukan dan kekangan waktu yg dihadapi ada yg terguris hati..bukannya moody ye..tp fokus..hehe =p

October 29, 2009

erti syukur

kesempatan dalam kesempitan yg ada ni ku gunakan untuk memasukkan entri baru..trasa mcm dah lama je aku x post..yeke..hehe..ku bersyukur dengan masa yang Allah kurniakan kepadaku untuk ku terus bernafas dan berada di bumi ini demi sebuah perjuangan..mggu ni mmg mggu yg paling penat dan letih sepanjang ku berada di bumi UPSI ni..terkejar ke sana ke mari dan sebagainya..penat ku memikirkan segalanya sampai menjejaskan kesihatan diri..terkadang ku mengeluh dengan setiap ujian dariNya (astaghfirullah)..begitu banyak nikmat yg Allah kurniakan kepadaku namun ku mengeluh jua atas sedikit kesusahan yg hanya sebesar mikrob (ayat saintifik sket=p)..

peristiwa petang td betul2 menginsafkan diri ini yg terkadang alpa untuk bersyukur dengan nikmat Allah..td masa tggu ain dan che kat bus stop dpn pintu timur tetibe ada seorg hamba Allah datang dan duduk di sebelahku..x pernah pulak aku melihat dia sebelum ni..atau mmg aku sendiri yg kurang sensitif dgn setiap individu di sini..tetibe terasa nak menangis je tgk die..(mggu ni aku asyik bazirkan air mata je T_T)..die tergolong dlm golongan OKU..hanya menggunakan sebelah tangan utk berjalan dan mengangkat barang..kedua-dua kakinya xde..tangan yg sebelah lagi hanyalah setakat siku org normal je..aku menghadiahkan senyuman jua padanya walaupun ku sedih melihatnya..begitu tabahnya die meniti hidup ini sehingga berjaya menjejakkan kaki ke universiti..walaupun aku ni trgolong dlm golongan org yg bukan peramah trutamanya dgn lelaki namun ku cuba juga untuk berbual dgnnya..aku xnk dikatakan sombong dan die merasa rendah diri dgn keadaannya..

lama ku berfikir..selama ni begitu byk nikmat yg Allah berikan dan aku gagal untuk mensyukurinya..walau begitu payah hidup ini buatku namun masih ramai lagi insan yg mengalami kesusahan yg lebih hebat berbanding diri ini..walau ketinggianku x seberapa namun aku dilahirkan normal walaupun ada yg mengata..Allah Maha Adil..setiap kesusahan yg diberikan sesuai dgn kemampuan setiap hambaNya..Dia tahu setakat mana kemampuan kita..bersyukurlah dengan apa yg Allah kurniakan kpd kita..kerana itulah yg terbaik untuk kita.......

Yakin dgn Allah~~~

October 25, 2009

hujan air mata

Hari ni mood x bape ok…bgn pg td aku dh rs mcm x ok je..tp aku still buat mcm bese je..lgpn aku mmg x reti nk mnunjukkan yg aku tgh badmood..kwn2 pn slalu ckp jrang sesgt nk tgk aku badmood..dan smestinya aku x suke org yg slalu moody ni..x best la kan sikit2 nk moody..ape kesss….

tgahari td tetibe aku rs syahdu je..akhirnya tumph jua apa yg tersarang di dada..mungkin effect drpd pristiwa smlm..smlm mmg aku buat2 bese je..walhal dlm hati Tuhan je tau prasaanku..dan langit jua trut memuntahkan isinya..seolah memahami gelojak jiwaku..kipas berpusing seiring dgn prasaanku yg sdg runsing..dinding bisu seolah memahami apa yg trbuku dihatiku..kulihat langit yg mendung..seperti jua diriku tika itu..

Skrg aku dh rs ok..alhamdulillah diberi kekuatan dan ketabahan utk ku hadapi segalanya..hanya padaNya aku memohon pertolongan..hanya padaNya ku adu sgala bebanan..Dia telah merancang yg trbaik utk diri ini..terkadang kita memohon apa yg kita inginkan..tp Allah beri apa yg kita prlukan..bersyukur dgn apa yg ada..krn itulah yg terbaik utk kita dariNya yang maha kuasa..tanda kasih buat hambaNya yang bersabar...

October 20, 2009

Bicara Wanita

Wanita
Walau tampak lemah
Langkah teratur beralas
Tutur penuh kesopanan
Namun hatinya cekal melawan
Segala kesusahan yang datang

Wanita
Walau dimana berada
Jadikan al-quran dan sunnah sebagai pegangan
Agar dirimu tidak terjatuh
Ke lembah hinaan

Wanita
Jagalah dirimu
Sayangilah dirimu
Dikau adalah contoh dan tauladan
Buat anak yang bakal dilahirkan

Wanita
Jangan mudah terpedaya
Dengan godaan dunia
Tetapkan hatimu
Melawan segala kemodenan
Agar dirimu berjaya peroleh kejayaan
Di dunia dan di akhirat sana

Wanita
Bangkitlah
Walau sesukar mana halangan
Teruskan perjuangan
Kerana matlamat hidupmu
Memperoleh rahmat dari Tuhan

~~ Yakin dengan Allah ~~

October 13, 2009

untitled

em en3 ni sjeje dimasukkan sbb aku skrg tgh borim menunggu masa utk blk ke kuantan..mulala tanganku ini menekan-nekan huruf2 di com aku ni..mulanya aku ingat nk ajak aniem tp disbbkan dia ada test mggu ni trpaksa la aku blk sorang2..huhu..sian aniem xleh jmp hubby kesayangan die..hehe..dan ksian kat aku sbb kne blk sorang2..T_T

ari sabtu ni my ex-rumet kat usim dl dh nak kawin..aku plan nk pergi ngn gha sabtu ni ke jerantut..em x sangkanya ija dh nak kawin..(smoga berkekalan hgga akhir hayat..) thn lps masa syafiq kawin kat ganu aku jumpa safuan, ida n ija..(safuan n ida my ex-schoolmate) thn ni plak safuan n ida dah kawin..ija pun bakal berkahwin sabtu ni..em dan aku....................ntahla..hehe..insyaAllah ada jodoh aku jua akan mengikuti jejak langkah mereka......hanya takdir dan masa penentu segala..tunggu jemputan dr sy ye kawan2..^_^

p/s:doakan aku selamat pergi dan kembali....

October 10, 2009

kasih sayang

alhamdulillah akhirnya berjaya jua aku menghabiskan semester 2 ni..cuma tinggal pembentangan proposal 24hb okt ni..(tkt jgak kalo kne hentam nt,huhu)..hrapnya semuanya brjalan dgn lancar..

#################

kasih sayang..sjak akhir2 ni slalu sgt aku dgr prkataan ksh syg ni..ksh syg ni luas skopnya..ksh syg antara ank & ibubapa, adik beradik, suami isteri, kwn2..sume yg hdp perlukan ksh syg..termasuk la makhluk ciptaan Allah yg lain..contohnya kucing ke..dan sebagainya..kita sbgai manusia perlu slg mengasihi antara 1 sm lain..dan aku smestinya disayangi oleh familiku dan jua kwn2..dan aku jua menyayangi dan mengasihi mereka (termasukla sume pembaca blog ni, time ksh utk sume^_^)..kdg2 bila kita ada mslh kita akn mncari seseorg utk luahkn apa yg terbuku dihati..dgn ksh syg ni la akn ada org yg sggp tlg kita walaupun terkadang org tu jua trut dilanda ksedihan dan ada mslhnya trsendiri..namun demi sebuah kasih sayang sumenya harus ditelan sendiri..lakukanlah demi mendapat keredhaan dari Allah..aku gembira kala melihat teman-temanku mampu tersenyum bahagia..

indah sungguh warna pelangi
tgk sampai berkerut dahi
kalau mahu disayangi
dekatkan diri pada Ilahi..

ilham ustazah siti nor bahyah

October 5, 2009

menelan kekecewaan


kecewa+kecewa+kecewa..rmai antara kita yg pnh alami kekecewaan..hampir setiap hari ada sahaja yg berlaku menyebabkan kita kecewa dan hmpir ptus asa..aku jua kecewa arini..namun ku harap kekecewaanku terbalas dengan kebahagiaan kelak..aminn..hampir nk mnitik air mataku mengenangkan kesusahan yg aku hadapi..namun aku tau Allah Maha Adil..Dia tahu stakat mana kemampuan kita sebgai hambaNya..

dan bbrp org hosmetku (sem 7) jua trut kecewa arini..berita trgempar yg br di baca pg td btol2 membuatkn mereka terkilan..mreka mgkin dibekukan posting slama 2thn..ksian btol..dan aku jua trut mnerima bbrp sms dr ex-student ku..diorg trut kcewa mengenai berita yg diterima hari ni..dl sume org tau kalo course cikgu bila kluar confirm akn dpt keje..namun realitinya skrg mereka jua akn trut mnerima tempias yg sm..trpaksa mncari alternatif sndiri utk mncari rzeki..

hidup ini penuh keperitan..kekecewaan..kesedihan..namun itulah sebuah kehidupan..harungi segalanya dgn cekal dan tabah agar kebahagiaan dunia dan akhirat itu milik kita...

October 2, 2009

mlm ni laz klas probing understanding in science..jd kami bersepakat nk adakan jmuan ry n skaligus mrangkap jmuan perpisahan..

lps dr sadiah bg lecture beberapa jam kami pn mula la mnjamu selera..mcm2 kuih dibeli dan dibawa..ada juga hadiah utk dr sadiah..tudung n kerongsang..

bg aku..sume kwn2 skelas sporting n baik hati..mmg best la knl korang sume ni..kenangan brsama tdk akn dilupakan....sntiasa trpahat di ingatanku..smoga kita sm2 brjaya dlm exm nt..amin...




my grup


rakan sekelas

nila dr sadiah

makan+borak+makan dan makan








alhamdulillah akhirnya berjaya juga proposal disiapkan...lega dh rasanya...^_^ tp pembentangan proposal belum lg selesai..T_T dan hrapnya proposal aku ni diterima..

next week 10hb ni stat final exam..cantik tarikhnya..10hb 10 kul 10 am..memandangkan sem ni hanya ada 1 paper je yg ada final..bole la focus pd paper tu je..nm paper tu probing understanding in science..blajar cr utk mencungkil idea pelajar utk lbh memahami sains..byk mende yg bole dipelajari drpd subjek ni..

rabu ni ada presentation utk R languange..pas exm 10hb present proposal plak..then bole la aku brcuti sepuas2nya...ho0o0o0o0reeeeeeeeee..........

sem dpn hrpnya bole la aku hbskn trus blaja ni..insyaAllah..bole la msuk alam pkerjaan plak nt...=) (doakan yer)

yakin dengan Allah~~~

 

blogger templates | Make Money Online