August 30, 2009

beberapa hari sblm ramadhan aku post psl kisah 4 ramadhan lepas..kisah laptop dicuri..thn ni alhamdulillah tiada kehilangan tanggal 4 ramadhan..namun 8 ramadhan memberiku kabar duka..kehilangan wang..mungkin 12 ramadhan depan lain pula kisahnya..entah aku masih ada pd waktu itu atau sebaliknya..wallahua'lam...

kisahnya bermula lepas trawih mlm td..29082009..tetibe rumetku tnye tentang cutton bud yg tlh pn diguna kt ats comforter die..die ingt aku punye..aku ckp la mmg bkn aku pnye..(xkan la aku nk ltak kt ats cmforter die..mesti aku buang dlm tong smpah)..namun disbbkan hanya aku dan die penghuni blk tu maka die ingat aku..dan kami mula trtanya2 siapa pnye sedangkan hanya aku dan die dlm blk tu..dan aku rs sblm kami pergi trawih td tiada pape kt ats cmforter die..dan kami mula curiga....mmg tiada pape yg berubah dlm blk tu..kdudukan handset aku, laptop, kamera sumenya sm..TAPI..kdudukan purse aku lain..dan mmg sah wang aku tlh hilang..huhu..rs nk trcabut je jantung aku tgk duit utk byr sewa umh+bil air+api lesap..wang rumetku juga trut hilang..hampir 2ratus lbih duit kami dikebas..T_T

kami hnya tggl ber-4 kt umh sbb yg lain blk smpena cuti merdeka..3org prgi trawih dan hanya sorg tggl kt umh..blk plak aku knci..tp knci blk rumetku ada kt ats meja study die kt ruang tamu..bila tnye hosmet yg tggl kt umh tu die ckp xde bunyi pape dan die plak duk dlm blk die je tgk cite korea..dan bkn niat aku utk mnuduh..tp bila mengikut logik di akal tdk mungkin ada org luar yg msuk sbb hanya duit yg diambil..dan smpat plak pencuri tu korek telinga die..smpat plak die cari cutton bud kt blk tu..brani plak pncuri tu brlama2 dlm blk aku sdangkan die tahu ada yg lain dlm rumah tu..sumenya mnjadi celaru dan keliru..ingin mnuduh namun aku msih waras utk tdk memfitnah org..

alhamdulillah handset, laptop dan kamera ku tdk diambil..mungkin ini dugaan dari Allah utk mengujiku dan mengajar aku mnjadi hamba yg bersyukur..stiap kejahatan ada balasannya dan setiap kesabaran ada ganjarannya..yakin dengan Allah..

August 26, 2009

kini hampir seminggu ramadhan bersama kita..alhamdulillah aku berterawih di surau An-Nur kat Upsi ni..time blaja kat Usim dl ada bas g masjid..tp kat sini jln kaki jela..teman terawihku yus dan ijan..walaupun jauh tp x la rasa jauh sgt sbb smbil jln smbil borak2..tp bkn buat "ketupat" yer..^_^

td imam terawih bg tazkirah sikit..ingin ku kongsi apa yg disampaikan td..sekadar renungan kita bersama untuk saling ingat mengingati..

bulan ramadhan ni adalah bulan pengujian bagi kita utk menerima anugerah..seperti jua kebanyakan siswazah yg tlh mndapat anugerah diraja, anugerah dekan, senarai dekan, kelas pertama, kelas kedua atas, kelas kedua bawah, kelas ketiga, kelas memandu(eh ada ke..hehe)..
bg seorang pelajar..mereka semua ada aim utk capai target masing2..utk mndapat anugerah diraja semestinya seseorg itu perlu brjaya dlm pelajaran dan juga kokurikulum..jd perkaitannya dgn ramadhan adalah.......

bulan ini adalah sebagai platform utk kita menerima anugerah dari Allah..kita akan mendapat anugerah berdasarkan sgala amalan kita sepjg bulan mulia ini..adakah kita ingin mndapat kelas ketiga??? jd bersamalah kita mengerjakan amalan supaya kita mendapat anugerah hamba terbaik disisi Allah..supaya Allah mencintai kita dan kita lebih mencintai Allah..marilah kita bersama merebut peluang yg ada..

August 20, 2009

Kisah 4 Ramadhan..

Alhamdulillah sabtu ni ramadhan tiba lagi..smoga ramadhan kali ni lebih brmakna utk kita semua..bila dh dkat nk msuk bln ramadhan ni, teringat kisah 4 ramadhan lepas..kisah sebuah kehilangan..bersamaan 4 september 2008..tercoret kemas dlm diari hidupku..

kisahnya bermula masa aku stat keje kat USIM, nilai..duk umah sewa dgn bbrp org lg student USIM..sprti bese aku n rumetku g keje..walaupun bln pose..keje ttp keje..hari tu sumenya brjalan sperti biase..tp aku dh rs mcm x sedap ati je..tp mls nk fkr2 sgt..so truskan la buat keje mcm biase..
dlm kul 1 kot (ingt2 lupa dh) hosmetku dtg lab tnye ms kuar pg td kami x kunci pintu umh ke..aku dh rs semcm..knape plak ngn diorg ni..diorg pn mula la brcerita ms diorg blk umh pintu x brkunci n pntu blkku terbuka..trus aku tringat laptop yg ku tggl kat blk..mmg aku x bw coz gn com kt lab tu je..kdg2 je aku bw laptop g lab..aku berdoa dlm hati moga2 xde pape yg trjadi..

nk dipendekkan cite..smp je umh mmg sah laptop kami hilang..huhu mmg xleh nk ckp ape la..sume dh trjadi..nasib kami baik sbb pncuri tu x amek skali duit sewa umh dlm kotak kat ats meja..kalo x..mmg btol2 kaya la die..dh la 2 laptop skali die amek..laptop aku mmg la dh lm..gn sjak thn 2..tp laptop rumetku br je bl..mhl plak tu..mmg mnangis x berlagu la die..huhu..

ptg hbs keje kami g balai polis wat rport..huhu cuak jugak aku..1st time g balai polis..kene interview ngn polis..gerun gak la..yg syahdunya kami buka pose dlm kete kt balai polis tu sbb tggu polis g buka pose..dh la time tu hjn renyai2..isk hujan ni tau2 je hati aku tgh sdh..huhu..nsib baik sblm tu sggah bazar ramadhan jap..ada gak la mknn utk brbuka..T_T

sdh..mmg aku sdh..byk knangan aku n laptop tu..terlalu bnyak..knangan ms belajar mmg knangan pling manis dlm hdp kita sume..dh la masa nk hbs blaja tu byk program yg fakulti buat..g USM, gua kelam kt perlis, UUM, langkawi..pastu time BBQ..sume hlang..huhu..gmbar laz dinner pn xde..mmg byk la knanganku..4 thn blaja..sumenya ada knangan yg trsendiri..tp kini sumenya hilang begitu je..namun aku redha dgn takdir Ilahi..tentu Allah merencanakan sesuatu yg trbaik utk aku..walau gambar xde..namun knangan itu ttp ada dimindaku..

moga ramadhan kali ni tiada lagi cerita duka..sm2 kita berpose+bertrawih+brtadarus+brsahur+yg sewaktu dgnya..jgn dilupa jauhi perkara mungkar..moga ramadhan kali ni lebih bermakna..




August 19, 2009

H1N1 or B1N1


td ms kls PM dr wahab blaja psl H null n H alternatives..tetibe prof ckp "so the rsults is H1N1.."
aku trfikir..mula la ni prof nk stat cite die..
tpat skali jangkaanku..100% kredit tuk aku..hehe..citenya berbunyi begini..

"smlm sy g masjid n dgr ceramah..ustaz tu bg cramah skrg ni org dh x rsau sgt psl H1N1..skrg ni org lebih rsaukan B1N1.."

erm ape lg..sume la cikgu2 laki gelak..amboi sume suke ey sbut psl B1N1 ni..atau dgn maksud lain isteri@wife@zaujah..dan kami yg prempuan no respon..sume buat muke biasa je..dan aku...

erm aku mestila lbh risaukn bahaya H1N1 yg mkin brleluasa skrg ni..especially kt UPSI ni..huhu..g kls pakai topeng muka..dulu pkai topeng muka ni dlm lab je..trsilap pkai keluar dr lab pn dah kene gelak..skrg ni..x kira dimana n siapa..sume kne pakai..sbg langkah pncegahan..
aku xdela rsaukan psl B1N1 sgt coz aku sndiri pn blum mnjadi B1N1 sesape..dlm erti kata lain aku sndiri pn blum kahwin..tp sbgai seorang prmpuan sdh smestinya aku x setuju poligami ni..tp trpulang pd pndapat msing2 la..ada je yg setuju..tp aku pasti ramai yg x stuju kan..(btol x kawan2..hehe) bg aku ssh utk berkongsi ksh syg ni..dan aku harap prkara ni x kan trjadi kat dr ini......

August 17, 2009

Ilham Amsyar


Tutup aurat satu tuntutan,
Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau tak ikut gunalah rotan,
Demi melaksanakan perintah Tuhan.

Aurat ditutup mestilah lengkap,
Tudung litup termasuk skap,
Mini telekong pun orang cakap,
Elok dipandang tak payahpun 'make up'.

Sekurang-kurangnya berbaju kurung,
Lebih elok jubah mengurung,
Kaki pula mesti bersarung,
Ditumit kaki syaitan bertarung.

Kalau wanita menutup aurat,
Orang jahat tak berani ngorat,
Bahkan boleh menjadi ubat,
Orang memandang boleh bertaubat.

Pakaian moden memanglah hebat,
Harganya mahal walaupun ketat,
Walaupun cantik tetapi singkat,
Orang memakaipun nampak pusat.

Berseluar ketat bajupun ketat,
Jarangnya pulak boleh dilihat,
Orang yang memakai terus dilaknat,
Oleh Allah, Rasul dan Malaikat.

Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata terpandang kaki tersandung

Lagilah aneh bila di fikir,
Baju kebaya tudung berukir,
Nampak dada iman terjungkir,
Kain terbelah peha terukir.

Bila ditanya kenapa begitu,
Dia kata fesyennya dah macam tu,
Di dalam hati niat tertentu,
Menggoda jantan sudahlah tentu.

Menutup aurat boleh berfesyen,
Tetapi jangan menunjuk eksyen,
Sesuaikan diri ikut profesyen,
Kalau dilaknat tak guna sesen.

Kalau nak "Make Up" biarlah padan,
Jangan terlebih bila berdandan,
Minyak wangi cuba elakkan,
Bedak dan gincu sekadar keperluan.

Kasut tinggi cuba jauhi,
Kerana ia melahirkan bunyi,
Boleh menarik perhatian lelaki,
Perbuatan ini dibenci Ilahi.

Apatah lagi menghentakkan kaki,
Menarik perhatian orang laki-laki,
Melenggok punggung menggoda hati,
Ustaz melihat pun separuh mati.

Buat apa nak tayang jambul,
Kecantikan tak usah ditonjol-tonjol,
Mahkota disimpan tak jadi bisol,
Memakai tudung Islam tersimbol.

Selokaku ini bukanlah jahat,
Cuma saja mahu peringat,
Kepada semua para sahabat,
Terutama sekali rakan sejawat.

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik tak payah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Kepada semua kawan lelaki,
Jangan tergelak wanita diperli,
Keluarga kita tak terkecuali,
Terutama sekali anak dan bini.

Sudahkah kita tanamkan iman,
Menutup aurat sepanjang badan,
Ke sana sini dilindungi Tuhan,
Keluarga menjadi contoh teladan.

Setakat ini seloka kami,
Harap dapat menghibur hati,
Yang baik bolehlah anda ikuti,
Kalau boleh besok mulai.


August 15, 2009

cerita duka

pagi tadi mak call dari kampung..bgtau psl adikku..semlm adik kemalangan kt tmpt blajar die..kne langgar motor..kesian die..bersimen kaki dan jalan kene guna tongkat..ayah baru je nk poskan motor utk die smpena bln pose nanti..dh jd mcm ni x jd la nmpaknya..

cuti hari tu baru je aku jmp die..duk borak+gelak+gurau bersama..die mmg close ngan aku coz die ank bongsu dan aku plak sorang2nya kakak yg die ada..mmg terkejut gak aku dgr cite die..nasib baik ada abg kat kl leh tlg anto g hospital..mulanya die dh pergi klinik tmpt die blajar tp Dr ctu just bg ubat tahan sakit je..sbb dh x tahan sakit sgt die call abg aku..then trus abg bw g hospital..maka bersimen la kaki die n bertongkat..

sekarang die ada kt umahku di kg..dapat m.c. 3minggu..mak la yg jaga die..org tua jaga org muda..erm aku terfikir plak..spatutnya yg muda mnjaga yg tua..tp hakikatnya sebaliknya..kita mmg xtau apa akan jadi di masa depan..takdir kita semua di tangan Allah..jangan ingat kita yg muda xkan sakit dan lambat smp ajal..kalo dh ditakdirkan..x kira siapa, dimana dan bagaimana semuanya bakal terjadi..jadi sentiasa la kita bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan..

sekarang sbb dh guna tongkat n kaki bersimen maka sshla die nk bergerak..nk g blk air ssh, nk solat ssh..mak ckp die dh jd nurse skrg..

doakan smoga adikku cepat smbuh..dan bole jalani hidup sperti biasa..smoga dia tabah n sabar harungi segalanya..ameen..

August 13, 2009

Diriwayatkan dari sebuah kitab, terdapat seorang wanita pembakar roti di zaman Nabi Isa (A.S.). Suatu hari sedang wanita tersebut membakar roti maka berkumandanglah panggilan untuk menyembah ALLAH SWT. Wanita tersebut dengan bingkas bangun dan meninggalkan roti yang sedang dibakar semata2 untuk mengadap ALLAH SWT yang Maha Besar.

Dengan hati yang penuh bimbang dan mengharap, wanita itu telah menyembahkan diri di hadapan Tuhan yang Agung. Ketika itu datanglah syaitan yang menyamar seperti seorang perempuan dan berkata kepada wanita itu "Sudah hangus agaknya roti engkau di tempat pembakaran."

Jawab wanita itu "Tuhan lebih baik dari roti itu." Syaitan berasa sangat putus asa kerana tidak berjaya menggoda wanita itu. Lalu syaitan itu mengambil anak wanita tersebut dan dicampakkannya ke dalam bara api. Tidak lama kemudian, suami wanita itu masuk dan didapatinya anaknya sedang bermain main dengan bara api. Melihatkan kejadian yang pelik itu, suami wanita itu terus pergi berjumpa Nabi Isa (AS) dan menceritakan segala yang terjadi. Nabi Isa (AS) berkata "Bawa daku kepada anakmu". Setelah Nabi Isa (AS) melihat kanak kanak tersebut sedang bermain main dengan bara api maka beliau berasa amat takjub.

Lebih lebih lagi di celah celah bara api itu tumbuh sebatang pohon delima dengan buahnya dan kanak kanak itu menghisap buahnya. Bara api itu pun bertukar menjadi batu batu permata iaitu aked dan lukluk. Kanak kanak itu bermain main dengan gembira dengan batu batu permata itu.

Lalu Nabi Isa (AS) menyuruh membawa isteri lelaki itu untuk mendapat kepastian. "Apakah pekerjaan yang kamu telah lakukan sehingga ALLAH SWT memuliakan kamu dengan kemulian ini?"

Jawab wanita itu "Aku selalu mengamalkan tiga perkara di dalam hidupku.

Pertama, wuduk tidak pernah hilang daripada diriku melainkan aku memperbaharuinya kembali apabila batal.

Kedua, aku selalu memikirkan orang mati diusung oleh orang hidup di kubur. Aku juga akan menemui nasib seperti mereka suatu hari nanti.

Ketiga, hajat manusia akan aku cuba capaikan sedaya upayaku semata mata untuk mencapai keredhaan di sisi ALLAH SWT."

Setelah Nabi Isa (A.S.) mendengar kata kata wanita tersebut, maka beliau berkata "Inilah warisan para anbiya dan jikalau kamu lelaki nescaya aku akan naik saksi bahawasanya kamu adalah seorang Nabi. Tapi tidak ada nabi untuk perempuan.

dipetik dari ummu rifaie

 

blogger templates | Make Money Online