July 8, 2011

kisah semalam~~

em semalam genap sebulan ulang tahun kelahiran saya pada tahun ni..alhamdulillah Allah panjangkan usia, sihatkan tubuh badan dan murahkan rezeki..

semalam saya dan cik gha keluar makan-makan di secret recipe..cik gha nak sangat makan kat situ sebab nak makan mushroom soup..padahal mushroom soup saya buat lagi sedap..hehe..tapi memandangkan minggu ni minggu terakhir saya di Upsi dan cik gha kawan yang saya sayang saya turutkan jua..kami makan mushroom soup, 2 set wonton (disebut wantan oke) dan minuman..semuanya rm40..hoho

minggu ni banyak betul duit mengalir..tiket bas pergi balik upsi-terengganu dah seratus..buat hardcover tesis dan cd rm230..yuran konvo seratus..nasib baik tempat tidur free..terima kasih lagi untuk cik gha sebab sudi menumpangkan saya berteduh di teratak taman U ni..^-^

kisah semalam memang manis untuk dikenang..banyak cerita pahit manis, sedih gembira yang terlakar..tapi seingat saya banyak cerita sedih yang terpahat di sini..sampaikan mzke dah bagi amaran pada saya agar tidak lagi mencoretkan kesedihan di sini..tapi segala kesedihan itulah yang membuatkan kita terus kuat..kalau rasa sedih..cubalah untuk menangis..insyaAllah segala kesedihan kan berkurangan sebab dah keluar melalui untaian tangisan..itu hanya pandangan saya..tapi sesiapa pun boleh cuba..^_^

sekian dulu cerita saya..insyaAllah kita akan bertemu lagi..semoga kehidupan kita kan lebih diredhai..ameen...

July 6, 2011

tiada lagi entri??

emm hampir dua tahun lamanya blog ini tercipta..waktu pertama kali belajar cara merekacipta blog adalah pada tahun 2009 untuk subjek ICT in Science and Technology..kelas DrSadiah setiap pagi Sabtu..memang agak kelam-kabut kami yang seramai hampir 50 orang membuat itu dan ini pada blog masing-masing..blog tersebut perlulah berkaitan dengan Biologi, Kimia atau Fizik..dan nama blog saya pada waktu itu adalah "Biology The Music of Life"..

hampir setiap hari kami perlu mengemaskini blog tersebut untuk mendapat markah tambahan..bila setiap hari menghadap blog timbul perasaan ingin mencipta blog persendirian..waktu tu housemate saya aniem dah ada blog sendiri..secara tak langsung dia lah yang menjadi penunjukajar tak bertauliah..(jangan marah anim ^-^) maka lahirlah "nurQaseh"..lepas tu sebab dah rasa macam bagus saya ajar yus untuk buat blog sendiri sambil dibantu cikguLan..begitulah serba sedikit riwayat hidup saya dan blog...=)

dulu masa di Usim ada seorang kawan yang memang dah ada blog..nama dia voltox a.k.a adib..tak tahulah sejak bila dia mencipta blog tu..tapi dia selalu juga suruh baca blog dia tu dan memang tak rugi baca sebab banyak manfaatnya^_^ tapi waktu tu saya tak la berapa minat sangat dengan ICT dan sudah pasti kurang ambil tahu pasal blog..sejak belajar merekacipta blog di tahun 2009 saya tahu saya sudah agak ketinggalan..tapi tak apa.."better late than never.."hehe

di awal kelahiran nurQaseh banyak entri dimasukkan..hampir setiap hari nurQaseh dikemaskini..namun semakin hari nurQaseh seolah dipinggirkan..tahun 2011 hanya 9 entri SAHAJA..padahal sudah masuk bulan ke 7..bila difikirkan balik terasa rugi tidak mengemaskini nurQaseh..

begitulah kita..bila tiada sedaya upaya berusaha untuk mendapatkannya..namun bila segalanya berada di depan mata..ia seolah dipinggirkan..bagaikan tiada lagi nilainya..untuk seketika kita perlu menoleh ke belakang agar kita lebih menghargai apa yang ada di hadapan..

jadi nurQaseh akan terus dikemaskini..insyaAllah...^-*

July 5, 2011

bukan pintaku~~

terkadang manusia sering merasa tidak cukup dengan apa yang ada..sedangkan nikmat yang telah Allah kurniakan kepada kita tak terhitung banyaknya..Allah menyuruh kita agar sentiasa bersyukur dan nescaya Allah akan tambahkan nikmatnya pada orang-orang yang bersyukur..

terkadang apabila kita telah mula mengenal untuk bersyukur namun ada sahaja orang lain yang merobek untaian kasih kita padaNya..apa yang ada pada kita adalah kurniaan dari Yang Maha Esa..Dia Maha Sempurna dan sudah pasti kita dijadikan dengan cukup sempurna..pandangan manusia tidak sama dengan "pandangan" Allah..di mata manusia ada sahaja yang kurang..orang itu terlalu kurus..orang ini terlalu gemuk..dia terlalu tinggi..dia terlalu rendah..orang itu cantik..dia tidak cantik..dan pelbagai lagi ukuran-ukuran yang telah dibuat oleh mata kita yang bernama manusia..

namun semua itu tidak boleh dijadikan ukuran untuk kita menilai seseorang..kalau dia tidak dikurniakan tangan..kalau dia tiada mata..kalau dia dilabel orang kurang upaya..tidak bolehkah dia berjaya..sempurna atau tidak bukan pilihan kita..tapi berjaya atau tidak memang pilihan kita..andai kita berusaha kejayaan itu pasti menjadi milik kita..

dan hakikat yang pasti semua kita dikurnikan sekeping hati..jagalah ia sebaiknya kerana hanya itu yang memandu kita ke mana arah yang kita inginkan..

 

blogger templates | Make Money Online