July 14, 2010

tertinggal 'kepala'


sjak kecik lg aku mmg jarang naik motor..dan sbenarnya aku agak takut la nk naik motor..kalo stakat jln2 dlm kawasan kampung je bole la..tp kalo kat jalan raya..hoho memang menggerunkan je..dlm setahun tu bole dikira bape kali aku naik motor..atau xpenah langsung naik pun..

yg aku ingt aku naik motor kat USIM dl masa ktorg g program anak angkat di johor..family angkat tu ada motor je..so aku naik la motor..tu pun dlm kawasan felda tu je..then masa praktikal kat kelantan..duk umah member..kebetulan umah dia pun mmg ada motor je..dari umah dia nak ke jalan raya tunggu teksi agak jauh..jadi kena naik motor dulu..itulah antara pengalaman aku naik motorsikal..

tp skrg ni sjak berpindah umah baru..housemate aku hanya ada lori motor..nak x nak trpaksa la aku tumpang die..mmg itu jela caranya untuk aku bergerak ke mana2 termasuk ke kampus..nak dijadikan cerita..malam isnin bebaru ni aku, dayah (housemate baru), gha dan yus nk g mkn2..sbb aku mmg jarang naik motor jadi aku mmg x alert la kelengkapan yg perlu ada utk naik motor ni..dh agak jauh perjalanan aku dan dayah baru aku sedar yg aku x pakai kepala 'helmet'..terpaksa la kami berpatah balik ke umah..hoho..patutla aku terasa lain mcm je masa nk keluar tu..

skrg ni dh 3 ari aku membiasakan diri dgn keadaan baru..dayah pun slalu ingatkan aku jgn tinggal 'kepala'..rasanya skrg ni aku dh alert dgn barang yg perlu ada utk naik motor..dan sebenarnya naik motor ni xdela seteruk yg aku pernah sangka..cuma kadang2 aku cuak gak tetibe ada lori besar kat sbelah..huhu..part yg paling best naik motor ni mlm2..mmg best dpt menikmati suasana di waktu mlm yg sejuk dan nyaman..

sekian dl cerita motorku utk kali ni..banyak lg cerita best pengalaman aku naik motor yg akan dikongsi..alah bisa tegal biasa=)

10 comments:

adeqsayang said...

hahahaha...lawak la awk ni cikno...ade plak ley tetingal "kepala"...hihi

voltox said...

begini nor komen dr sy insan bermotor

sebenarnya awk takyah pakai helmet pun takpe..sebab kepala awk dah bertutup dgn tudung..cuba awk tgk pakcik2 yg pakai serban bawak motor..diorang selalu mmg tak pakai helmet..begitu juga dgn golongan2 singh..sbb ada helmet semulajadi..tp utk keselamatan yg lebih..awk kena pakai la helmet..kalau nak helmet cantik..pinjam la encik zul..helmet dia cantik..

lagi satu nor..awk boleh duduk dalam bakul pun takpe..cuba la nor..

tp nor..ada motor yg awk takyah pakai helmet..motor ni nama dia ajinomoto..

sekian coretan dr sy..

aku mzke said...

sy stuju sgt komen En Botox tu.. oh maafkn sy, En Voltox.

Memang En Botox xleh bg pinjam helmet kerana helmet die ade retak sikit akibat terjatuh. Mula2 hendak dicari 1 USIM, sape yg jatuhkan helmet die, tp die redho kententuan-Nya.

Apepn, helmet En Botox memang buruk. Org lain kalu helmet dah retak buang je la. Tp En Botox nk simpan. Die kate lg buruk, lg antik.. lg antik lg mahal brg tu.

Sy pn xtau mane die dpt kesimpulan yg mcm tu.

Sy kgum dgn nor krn wpun tertinggal helmet, sgup berpatah balik. Sekurang2nye nor x membiarkan kesalahannya berpanjangan.

Mujur nor x singgah mane2 gerai dan membeli hemlet untuk digantikn ngn helmet. Kalu x, nor sudah membuat 2 kesilapan. Pertama, hemlet dan helmet 2 benda berbeza. Kedua, kesalahan meletakkan hemlet di kepala.

Oh, bru sy perasan.. salah taip nama En Voltox lg. Maafkan sy En Botox.. eh silap lg, Voltox.

adeqsayang said...

elelele...mzke stuju part yg suh pnjm helmet tu kannn...hahaha...tp k.no jgn nek moto kt roundbout..kang kalo smpai, da pening cri no..hahaha....;p

tp ajinomoto pun x bgus tuk kesihatan..so,bek nek kancil je...hahaha

cik gha said...

ntah pape org2 yg komen sblm sy kt post ni...hahaha

adeqsayang said...

ehhh yam ni.....nk kate die bagus la tu...kih3...viva..driving possibilities..;p

aku mzke said...

ala.. yg pakai kancil pn, pandai2 je tambah aksesori 'protection mask' plak waktu driving. lg la mnyusahkan. Wakaka.

che gha...
awk lg la tah pape2 ngn gambar katak kaler ijau tu.. hahaha. Gambar pakwe ke tu??

adeqsayang said...

da name pun "protection"..mstila betujuan utk mem"protect" dri...kang kalo nek moto "ferrari" tu, ujan wat alsn xmau dtg kije..pdhal nk tido...kih3..;p

cik gha said...

bun: xcakap sy bagus pun cuma ckp org je ntah pape..hehe

en.zul: a'ah gmbr pakwe, nape? sekurang2nye sy ade gmbr katak, en zul ade? xde kan...

Insyirah said...

adeqsayang,
tu la..tp skrg sy dh x tinggal 'kepala' lg dah..hehe


voltox,
wah2..awk ingt tudung setebal serban ke..en zul x nak bg pinjam la..die nak belikan yg baru je..haha..

mzke,
owh sungguh trserlah perangai berjimat cermat en voltox ye..haha..sungguh dashyat en voltox tu..papepun sy masih tau bezakan hemlet n helmet..

cik gha,
en zul suke sbnrnya katak hijau tu..die malu nk gtau je..hehe

 

blogger templates | Make Money Online