May 7, 2010

air vs batu


alhamdulillah akhirnya hari ni dpt luangkan masa untuk membuang habuk-habuk di teratak usang ni..[mcm la byk sgt keje pun..hehe..]

em mlm2 sebelum tdo aku suke pandang luar tingkap bilik..nak tgk bulan..konon2 jiwang la..haha..tp sbnarnya nk tgk pintu pagar dh kunci ke belum..ada makhluk2 asing kat luar umah ke x..maklumla kami semua puteri-puteri yg perlu sentiasa menjaga diri..bila bulan x muncul tgk spotlight tiang lampu jalan pun jd la..tetibe teringat kisah zaman kecik2 dulu dan teringin utk menulis pengalaman itu...

masa tu arwah nenek ada lagi..bila tiba bulan ramadhan kami akan ke surau brjalan kaki brtemankan lampu suluh..dlm ramai2 tu hanya aku sorang je heroin..yg lain sume hero2..time balik tu la yg paling aku suke sbb leh main campak2 batu..bila campak seketul batu kecil kat atas jalan yg berbatu [sebelum di tar] akan kuar cahaya dari batu tersebut..dan sepjg perjalanan tu kitorang main campak2 batu..manisnya kenangan itu~~

seketul batu kecil bila dicampak ke atas batu yg lain akan mengeluarkan cahaya atau percikan api..namun jika seketul batu kecil yg sama dicampak ke dalam air akan terhasil suatu percikan yg indah..di sinilah segalanya perlu dirungkai..kekerasan x boleh di lawan dgn kekerasan..kelak akan timbul permusuhan..tp dengan kelembutan akan terhasilnya kedamaian...

untuk menasihati orang kita perlukan kesabaran dan kelembutan..bukan dengan kemarahan..insyaAllah lama kelamaan dia akan tersedar dari lamunannya yg panjang..jika kemarahan dibalas jua dgn kemarahan maka pincanglah suatu perhubungan..dalam kelembutan terselit ketegasan kerana air dicincang tidak akan putus [lari maksud ni..hehe] walau nampak lemah namun ia kuat..tidak seperti batu nampak kasar dan teguh namun mudah pecah bila diketuk..sekeras-keras batu jika air menitik ke atasnya akan lekuk jua ia akhirnya..

Abu Hurairah r.a. berkata, seorang lelaki datang kepada Nabi SAW dan meminta wasiat (nasihat) drpd baginda, lalu Baginda SAW: "janganlah kamu marah! (Baginda mengulangnya beberapa kali dgn pesanan yg sama: Janganlah kamu marah! Janganlah kamu marah! Janganlah kamu marah!" (Riwayat al-Bukhari)


islam itu mudah..mempermudahkannya itu salah ~~

15 comments:

voltox said...

izinkan sy memberi komen di post ini nor?sudikah?ewah..

betul juga kata org tua2 kan..mak sy selalu cakap..dan sy yakin mak awk, mak org2 lain pun selalu bgtau..

anak pertama itu tanah
anak kedua itu air
anak ketiga itu api
anak keempat itu angin
anak kelima tu rotate semula

sbb tu anak ketiga lelaki tak elok kawen dgn anak ketiga perempuan dan sebaliknya..nanti dua2 jenis panas baran..kalau anak ketiga sesuai dgn anak kedua..sejuk je..tanah dengan air pun sejuk je..mcm tu la kan hidup ini..awak anak ke berapa nor..sy tgk awk mcm panas baran je???..sy anak yg keberapa nor..cuba teka..ehehe

Insyirah said...

voltox,
x sempat bg izin dh komen..cmne ni??haha

owh mak sy x ada la plak bgtau tp sy tau la psl tu..

sy ank rotate semula..haha

sy x tau la plak awk ank ke berapa..x pnh nak amek tau..haha..

adeqsayang said...

sy taw k.nor ape..hihihi..(^_^)v

ermmm..rotate smula cam x beshh..kitar smula lg syedap..hahaha...

cik gha said...

i like this article..
betul sgt ckp kno tu, klu api dgn api = api kuasa dua..
sbb tu bl nenek sy marah2, sy mengambil pendekatan mendiamkan diri je..hehe

en voltox ni tny2 kno cm ade pape je..ehem ehem...hahahaha

Insyirah said...

cik gha,
tq sooo much..eh bukan gha angin ke..oo angin memadamkan api ey..hehe

en voltox tu mmg suke mnyibuk..jgn buat spekulasi yg tidak mnyenangkan disini ye..=0

Insyirah said...

adeqsayang,
k.nor anak haji bakar la..hehe

suh la en voltox tu tukar..=)

voltox said...

amboih cik gha main batuk2 pulak kat sini..igt org boleh dgr ke dia batuk tu..

kalau cmtu awk tanah la ye nor..tanah kubur ke..hehehe..mmg semua pun kita akan ke kubur juga kan nor..hihi

Insyirah said...

asal manusia dari tanah..ke mana lagi kalau tidak kembali ke tanah =)

aku mzke said...

menarik betul post ni. komen-komen dr blogger pn hebat-hebat belaka. Sy sungguh kagum.

Cume tambahan kpd cakap mak td..

1. Bila ada lopak air, Mak akn ckp,"Jgn main air". Kesian ank no2terasa die.

2. Bila tgh bakar smpah, Mak akn ckp,"Jgn main api". Kesian ank no3 terase die.

3. Bila lalu dpn mak, Mak akn ckp,"Jgn buang angin". Kesian ank no4 terase die.

4. Bila ade tanah sekar dua, Mak akn ckp,"Nanti tanah ni Mak bg kt anak2 mak". So jgn risau, semua dpt. Bkn ank pertama je ye.. hehehe. =)

Sje komen suke2.. teringat ayat2 yg mungkin keluar dr mulut mak. =P

adeqsayang said...

oleh krn k.nor memberitahu identiti gha, sy bgtau identiti awk lak..hihihi..k.nor juga angin mcm cik gha..wah3...rupenye x-rumet bedua ni same2 berangin rupenye...haha

Insyirah said...

mzke,
tq2..suke komen tmbahan kpd cakap mak tu..mmg menarik..=)

Insyirah said...

adeqsayang,
agaknya sbb tu la kami mcm x dpt dipisahkan..hehe

adeqsayang said...

knp "mcm x dpt dipisahkan"??mcm x confidnt je statement tu...hihihi..peace!!!!!!!!(^_^)v

mzke..mak ckp..kalo nk msk air ats tanah, nyalakan api dan pastikan xde angin...hahaha

Insyirah said...

adeqsayang,
sbb kami nak berpisah tp mcm x dpt berpisah..hehe..

wah bgus btol knyataan "mak ckp" tu..leh wat 3 serangkai ni..dari voltox-mzke-adeqsayang..wah mzke jd org tgh..hehe..peace=)

cik gha said...

k.no: nenek sy tanah..angin akan menghakis tanah cam soil erosion dan desertification bila ade forest destruction(teringat kelas prof saberi)..hehe

bun: nnt nk kwen kn berpisah, sy xsanggup bermadu ngn k.no..i dont want..i dont want...haha

en voltox: sy bukan batuk tp berdehem, sila betulkan ayat anda yang xbetul tu..hihi

 

blogger templates | Make Money Online