December 21, 2010

Acar timun..~~

(sekadar gambar hiasan..resipi ini x akan jadi seperti gambar di atas ye..)


Dh lama btol x update resipi kat sini..ok kali ni resipinya ckp snang..masakan org zaman dulu2..acar timun ni ayah sy suka makan..gambar x ada la plak nak tampal..sorry ye..


Bahan-bahan

Timun 1 batang
Telur rebus 3 biji (kalo nk mkn byk ltak la byk)
Bawang merah-4ulas+putih-2ulas (blend skali)
Lada yg tlh dikisar
Bawang besar 1 labu
Garam, gula dan cuka secukup rasa
Sedikit halia
Sedikit air
Cili utk hiasan

Cara membuatnya

1. Potong timun dulu kecik2 lbh kurang 2inci pnjang stengah inci lebar. Goreng telur yg tlh direbus tadi shingga kekuningan.

2. Panaskan sdikit minyak. Masukkan bawang yg tlh dikisar shingga naik bau. Masukkan 2 sudu cili kisar. Kacau sebati. Masukkan sedikit halia.

3. Masukkan sedikit air. Pastu masukkan timun, garam, gula dan cuka secukup rasa.

4. Masukkan bawang besar yg telah dipotong dan juga cili hiasan.

5. Akhir sekali masukkan telur yg telah digoreng. Dah siap dan boleh makan..

p/s: Maaf ye kalo ada sesape yg x faham..sy x reti sangat nak tulis2 resipi ni..tp anda bole la mncubanya ok..biasenya acar timun ni sy masak bila byk sgt dpt telur dari kenduri kahwin..jadi snang sket x pyh rebus telur dan telur tu pun x membazir..selamat mencuba..^_^

2 comments:

yuhazlina said...

sendiri masak ke???maklumat di hujung jari....hahaha

Insyirah said...

dengki btol..sndiri msk la cik yus..

 

blogger templates | Make Money Online